Tüketici Hakları Derneği’nden kapıdan satış uyarısı geldi

Tüketici Hakları Derneği’nden kapıdan satış uyarısı geldi

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ AYDIN ŞUBE BAŞKANI ÜMİT KUTBAY, “FİRMALARIN TAKTİK DEĞİŞTİRMESİ SONUCU AZALAN ŞİKAYETLER YENİDEN ARTMAYA BAŞLADI”

Gerçek Gazetesi
Tüketici Hakları Derneği (THD) Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay yaptığı açıklama ile vatandaşları kapıdan yapılan satışlarda mağdur olmamaları için uyardı. Çeşitli vaatler ve yasal bağlayıcılığı olmadığı yönündeki taahhütlerle sözleşmelerin imzalatıldığını hatırlatan Kutbay, bu türlü yanıltıcı beyanların tüketicilerin başını ağrıtabildiğini belirtti.
Son dönemde artan tüketici şikayetleri nedeniyle bir açıklama yapan THD Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, her türlü uyarıya rağmen kapıdan satışların tüketicilerin canını yakmaya devam ettiğini söyledi. THD tarafından yapılan çalışmalar neticesinde bu konudaki mağdurların sayısının her geçen gün azalmaya başladığını belirten Kutbay, Yavaşlayan kapıdan satış şikayetleri son günlerde firmaların bulduğu yeni yöntemler nedeniyle artmaya başladı. Daha önceleri sözleşmelerde yapılan usulsüzlükleri ve tüketicinin cayma hakkının engellenmesi ile oluşan sorunları, tüketici yasasına uygun şekilde sözleşme hazırlamalarını sağlayarak mağduriyetleri engellemiştik. Şimdi kapıdan satış firmaları satış yaptıkları tüketicilere sözleşmenin bir nüshasını, faturayı veya garanti belgesini vermeyerek tüketicinin cayma hakkını engellemektedir. Ürünü satın alan tüketici cayma bildirimi yapacak herhangi bir adres bulamadığı için, elinde firma bilgilerini içeren herhangi bir belge olmadığı için mağdur olmaktadır dedi.
Art niyetli kişilerin hedeflerinin daha çok köyler ve okuma yazma bilmeyen insanlar olduğunu hatırlatan Ümit Kutbay, satış işlemleri sırasında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının isimlerinin alet edildiği ifade etti. Satılan eşyayı almaları halinde ilave olarak hediye verileceği gibi çeşitli cazip tekliflerin sunulduğuna işaret eden Kutbay, Kapıdan satış için gelen firmalardan ürün almamaya gayret gösterin. İlla ki alacaksanız, mutlaka piyasa fiyatını öğrenin ve tanıdığınız yerini yurdunu bildiğiniz kişilerden alın. Ürüne ihtiyaç duymuyorsanız 'hayır' demeyi bilin. Eğer ürünü almaya karar verdiyseniz; satıcı firmaya ait bir sözleşme isteyin ve bu sözleşmede satıcının unvanı, adresi ile telefon bilgilerini kontrol ediniz. Satış elemanının firma adına satış yetki belgesini sorun. Kendi el yazınızla tarih atıp imzalayacağınız sözleşmede haklarınızın yazılı olup olmadığını kontrol edin. Sözleşmenin bir nüshasını mutlaka alın. Bu alış verişte hiçbir ödeme yapmayınız ve kıymetli evrak ile borç altına girmeyiniz. Eğer ürünü beğenirseniz yedi gün sonra ödeme yapın. Çünkü 7 günlük cayma hakkınız var hiçbir gerekçe göstermeden bu alışverişten cayabilirsiniz. Ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunu, garanti kapsamında ise Garanti Belgesini isteyin diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.