Tütün ve pamuk tarlalarında şimdilerde şeftali üretiliyor
SÜT ÜRETİCİLERİ MİTİNGİNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN TİRE’DE SORUNUN SADECE SÜT ÜRETİMİNDE OLMADIĞINI ANLAŞILDI. ÇÜNKÜ 8–10 YIL ÖNCESİNE KADAR TÜTÜN VE ARDINDAN PAMUK EKİLEN TARLALARDA ŞİMDİLERDE ŞEFTALİ AĞAÇLARI HÂKİM. ÜRETİCİ ŞİMDİLİK MEMNUN, FAKAT
Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
İzmir’in Tire İlçesi 28 Nisan Pazartesi günü Süt Üreticileri Mitingi’ne ev sahipliği yaptı.
Süt üreticileri yem fiyatlarının önlenemez yükselişine dikkat çekmek için İtfaiye meydanında bir araya gelirlerken, Tire’de belirsizliğim sadece süt üretiminde olmadığı anlaşıldı. İzmir Selçuk’tan Tire’ye seyrederken yol buyunca karşımıza şeftali, zeytin, incir ve üzüm bağları çıktı. Hâlbuki bu arazilerde 8–10 yıl öncesine kadar tütün ve pamuk üretiliyordu. Tütüne kota getirilince bölge çiftçisi ağırlığını pamuğa vermiş. Pamukta para etmeyince tarlalarını boydan boya şeftali ağaçlarıyla doldurmuşlar. Mazot ve gübre fiyatlarının önlenemez yükselişi meyvecilikte de gelirlerini yarı yarıya düşürmüş.”Gübre altın fiyatlarının üzerine çıktı” diyorlar.
Tireli Hasan Durmaz ve Kamil Akgörmüş pamuktan şeftaliye dönüş yapan yüzlerce üreticiden sadece ikisi. Onlar hallerinden şimdilik memnun. Üretici Kamil Akgörmüş, ”Şeftali kat kat kazançlı” derken, Hasan Durmaz, ”Bu arazilere önce tütün ektik ardından da pamuğa döndük. Çünkü tütüne kota getirilmişti. Meyvecilik pamuğa baktığımızda kat kat iyi. Fakat şççmazot almış başını gitmiş. Gübre ona keza.Önümüzü göremiyoruz.Şeftali üretimi yaygınlaştı.Nar fidanları da bölgemizde görünmeye başladı.Buda bizi ürkütüyor.Yarın şeftaliden kazanamazsak bu ağaçlarıda mı sökeceğiz?İşte biz bölgesel ürün planlamasının biran önce yapılmasını istiyoruz.Bu yıl hangi ürün para ederse,çıkış arayan üreticimiz o ürüne yöneliyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.