ÜÇ KEZ SANDIK BAŞINA GİDİLECEK

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; “2014’de üç kez sandık başına gidebiliriz” dedi.

Üç sefer sandık başına nasıl gidilebilir?

1- 2014 Mart ayının son haftasında yapılması gereken yerel seçimler.

2- AK Parti iktidarının kendi bünyesinde hazırladığı Anayasa taslağının referanduma sunulması.

3- Cumhurbaşkanlığı seçimi.

Birinci maddedeki yerel seçimler kaçınılmaz olarak vaktinde yapılacak. Üçüncü şıktaki Cumhurbaşkanlığı seçimi için de sandık başına gidilecek.

Demek ki, 2014 yılı seçim yılı olacak.

Halk bu yorucu maratona hazır mı? Hazır olup olmadığını zamanı gelince daha iyi göreceğiz.

Özellikle yerel seçimler ülkenin gündemini uzun süre meşgul edecektir. Sonbaharla birlikte Türkiye seçim sathı mahaline girecek ve ülke giderek yerel seçimlere kilitlenecek.

Özellikle yeni Büyükşehir Belediye olacak illerde bu çekişme doruğa çıkacak. Aydın’da bunlandan biri... Siyasi partilerin sürdürecekleri yüksek tansiyonlu seçim kampanyalarına tanık olacağız. Daha şimdiden siyasi partilerin belediye başkan adaylarının kim olacağı sorusu sık sık sorulmaya başlandı. Çünkü Büyükşehir Belediye yönetimini belirlemek, eski sisteme benzemediği için durum çok karışık.

Büyükşenhir Belediye Başkanı, il nüfusuna kayıtlı tüm seçmenlerin oylarıyla seçilecek. Seçilecek Belediye Başkanının elinde çok büyük yetkiler olacak. Başkanın sekreteri de büyük yetkilerle donatılacak. Başkanın 3-4 civarında danışmanı, 17 şube müdürü ve bunlar Bakanlığın onayı ile seçilecek. Bunların da alt kademelerini saymaya gerek yok. Çünkü çok karışık. Seçimlerde belirlenecek meclis adeta Büyük Millet Meclisi gibi çalışacak. İlçelerde seçilecek Belediye Başkanları bu meclisin birer üyesi olacak. Kısacası Büyükşehir Belediyeleri bir bakıma eyalet valiliklerine dönüşecek.

Gördüğünüz gibi, Büyükşehir Belediye çok karmaşık bir yapı... Sistem, bölgeyi kalkındırabilir mi? Planlamada hatalar yapılmazsa yirmi yıl içinde Aydın’ın nüfusunun 2,5 milyona çıkması bekleniyor. Devlet daha şimdiden bütün yatırımlarını 2,5 milyon nüfusa göre planlamaya başladı: Sarıçay Barajı’da bu planlamanın içinde yer alıyor. Mesela Sarıçay Barajı, Söke, Kuşadası ve Davutlar’ın içme suyunu sağlayacak bir yatırım olacak. Beşparmak Dağları eteklerine kurulacak ikinci baraj Didim ve Akbük’ün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Devlet ile iktidarın planlamalarını birbirine karıştırmayalım. Çünkü devletin yatırımları uzun vadeli ve geleceği şekillendirmek içindir.

Özet olarak, iyi bir planlama ile Büyükşehir Belediye Sistemi, Kocaeli örneğinde görüldüğü gibi, bölgeyi kalkındırabilir. Artık bölgeye yapılacak yatırımlar Ankara’nın değil, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı ile gerçekleşecek.

Buraya kadar herşey güzel. Ancak böylesine karmaşık yapı içinde Büyükşehir Belediyeyi kim yönetecek? Daha doğrusu siyasi partiler kimleri aday gösterecekler?

Ortada çok önemli bir sürpriz olmazsa CHP’li Özlem Çerçioğlu partisinin değişmez adayı olarak görünüyor. Sayın Çerçioğlu’nun seçilme şansı en yüksek aday olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özlem Hanım, yalnız CHP’li seçmenlerden değil, diğer siyasi parti seçmenlerinden de oy alacağı, yapılan kamuoyu araştırmalarından anlaşılmıştır.

AK Parti’nin adayı henüz belli değil. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın seçimine büyük önem veriyor. Onun için Milletvekili Mehmet Erdem veya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterebilirler.

MHP’de durum henüz netleşmedi. Ancak kulislerde konuşulanlara bakılırsa, MHP Genel Merkezi Ali Uzunırmak Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilebilir.

ANAYASA TASLAĞININ

REFERANDUMA SUNULMASI:

Recep Tayyip Erdoğan’ın rüyalarına giren Başkanlık sistemi, ancak yeni Anayasa’nın halktan onay alması ile gerçekleşir.

Siyasi parti temsilcilerinden oluşturulan Anayasa Komisyonu, bilindiği gibi dağıldı. Dağılacağı çok önceden belliydi. Yaklaşık 150 madde kaleme alındı. Sonra araya AK Parti İktidarının olmazsa olmazarı girince, Anayasa çalışmaları bir anda tıkandı. İktidarın istekleri diğer iki siyasi parti CHP ve MHP tarafından reddedilince AK Parti yeni Anayasa için kollarını sıvadı. Yani kendi yazdığı Anayasa’yı referandum için TBMM’ye sunacak. Yani Anayasa taslağının içindeki maddeler meclisten geçebilir mi?

AK Parti’nin meclisteki üye sayısı 325. Muhtemelen taslağa BDP destek verirse, yeni Anayasa taslağı referanduma sunulur.

Sonucun ne olacağı belli değil. Ancak halkın Başkanlık sistemine soğuk baktığı bir gerçek.

Türkiye, Mart ayından başlayarak Ağustos ayına kadar sandık başına gidip, gelecek. Referandum konusu henüz netleşmedi. Fakat Başkanlık değil de, Cumhurbaşkanlığı seçimi süre dolduğu için kaçınılmaz olarak muhakkak yapılacak.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilirse, ülkede bir sorun yaşanır mı?

Hiç bir sorun yaşanmaz. Allah sağlık verirse Cumhurbaşkanlığı da yapar. Ancak Başbakanlığında elde edeceği yetkileri, Cumhurbaşkanlığında bulamaz. Bu yüzden “İlle Başkanlık Sistemi” diyor.

2014’de üç kez sandık başına gideceğiz. Bu maratonun ardından Türkiye’de nelerin değişeceğini birlikte yaşayıp, göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar