Üretimde Mikrobiyel gübre önemli
Söke Tarım Kredi Kooperatifi'nin "Kuraklık koşullarında tarım ürünleri yetiştiriciliği" toplantısında konşan Zir. Yük. Müh. Erdal Güncü:
Arif Akçay
Gerçek Gazetesi
Söke 210 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifi'nin düzenlediği "Kuraklık koşullarında tarım ürünleri yetiştiriciliği" konulu toplantı dün saat 14.00'den itibaren Söke Ziraat Odası Konferans Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Söke İlçe Tarım Müdürü M. Ali Körlü, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Söke Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Ali Öz ile kooperatif yöneticileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Toplantıda Zir. Yük. Müh. Erdal Güncü bitki yetiştiriciliği konusunda önemli bilgiler verdi.
Erdal Güncü konuşmasında özetle; dünyada tarımın hızla kimyasal üretimden kaçtığını, biyolojik üretimin önem kazandığını, tarımda su kadar toprağın tahlililinin kullanılan ilaçların ve suyun önem taşıdığını belirterek özetle, "Ülkemizde nüfusun hemen hemen yarısı tarımla uğraşıyor. Bu rakam AB ülkelerinde % 5 civarında. Öyle 5-10 dekar toprakla tarım yapıp ailemi geçindiririm diye düşünce yok. Biz de ülke olarak tarımda bilinçli üretime önem vermeli, eğitime hız vermeliyiz. Son birkaç yıldır ülkemizde yaşanılan kuraklık üretimi büyük etkiledi. Bu nedenle bizler de kuraklık koşullarında tarımda üretim nasıl yapılır, neler gerekli, ne yapmalıyız gibi konulara çok dikkat etmeliyiz. Suyumuz kısıtlıysa uzmanlara danışıp toprağımıza su tutucuları atarak bitkiye gereken suyun depolanmasını, mikrobiyel gübreler kullanarak ta bitki gelişimini sağlayabiliriz. Her şeyden önce ciddi ciddi üretim yapmak isteyen çitçimiz cebinde sigara yerine Ph. Ölçer taşıyacak. Ürününü suladığı, ilacına karıştırdığı suyun Ph. değerini bilecek. Kuraklık kader değil, ona göre tedbiri alacaksın. Toprak düzenleyicisini yeterli miktarda kullanacak, toprağın Ph.sını bilecek, ekecek olduğun ürüne göre de su tutucu ve mikrobiyel gübre miktarını belirleyeceksin.
Tarım Kredi Kooperatişeri çiftçimize her zaman yardıma hazır. Son birkaç yıldır ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinde kimyasal ilaç kalıntıları ölçülüyor, bazen ürünlerin ihracatına izin verilmiyordu. Yakın bir zamanda bitkilerde kimyasal gübre ölçümleri de yapılmaya başlanacak. Mikrobiyel gübreler kullanılarak üretilen ürünler önem kazanacak. Su tutucularla, mikrobiyel gübrelerle yapılan üretim kimyasallarla yapılanın yarı fiyatını geçmez. Bilimsel olarak bitkilerde fazla kimyasal kullanımının kanseri tetiklediği, bu nedenle son 10 yılda dünyanın bazı ülkelerinde bu hastalığın yaygınlaştığı kanıtlanmış. Bu nedenle üretimde mikrobiyel üretim önem kazanacak. Biz ülke olarak bir an önce üretim şeklimizi hızla değiştirmeye başlamalıyız. Tarım Kredi Kooperatişeri'ne gidip danışın , sizlere her zaman yardımcı olmaya hazırlar" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.