Uşak Valisi Kayhan Kavas’tan Aydınlılar’a hemşehri tavsiyesi
Aydın İl Genel Meclisi 2008 yılı Nisan ayı olağan toplantılarında il genel meclisi üyeleri, Uşak'tan gelen misaŞrlerini ağırladı.
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Genel Meclisi 2008 yılı Nisan ayı olağan toplantılarında il genel meclisi üyeleri, Uşak'tan gelen misaŞrlerini ağırladı. Aydın İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Pehlivan, Aydın İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Uşak İl genel Sekreteri Servet Ecemiş ile Aydın ve Uşak illeri il genel meclisi üyeleri katıldı. Toplantıda Vali Kavas ve Uşaklı il genel meclisi üyeleri Türkiye genelinde yürütülen ve Uşak İl Özel İdaresi'nin tek pilot idare seçildiği “Yerel Yönetim Reformunu Destekleme Projesi” hakkında Aydın'daki meslektaşlarına bilgiler aktardı.
Açılışta konuşan Uşak Valisi Kayhan Kavas; Türkiye'de 1980 yıllardan beri bir çok siyasi partinin yerel yönetimlerin geliştirilmesi yönünde taahhütte bulunduğunu ve bunu parti programlarına aldıklarını söyledi. Ama bilinmeyen nedenlerden ötürü bu reformun bir türlü hayata geçirilemediğine dikkat çeken Kavas, 2002 yılı sonundan itibaren bu konuda ilk adımların atılmaya başlandığını ifade etti. Bu yılda başlayan çalışmaların ilk bölümümün 2004-2005 yıllarında tamamlandığını belirten Kavas, “Bizdeki il genel ve belediye meclisi üyeleri bu konuda uzman olmadıkları için, ilk önce onların eğitilmesi konusu gündeme geldi. Böylesine önemli bir sorumluluğu ve yükü bir anda onlara yüklemek doğru bir karar olmazdı. Bu konuda Avrupa Birliği (AB) ile yapılan görüşmeler 3 yılda tamamlanarak; Mahalli İdareler personelleri ile il genel ve belediye meclisi üyelerinin eğitimi için çalışmalara başladı. 5 belediye ve Uşak İl Özel İdaresi pilot bölge olarak belirlendi. Biz proje kapsamında 1 yıl içersinde önemli mesafeler aldık. Yaptığımız bu işlerden çok büyük kazanç elde ettik. Kapasitemiz ve potansiyelimiz gelişti. Elde ettiğimiz sonuçların ardından görev yerim olan Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne bu uygulamanın yurt geneline yayılması için tavsiyede bulundum. Projesi gelen talepler üzerine Afyon ilinde ve bazı üniversitelerde bizzat kendim anlatım. Projede birinci etap tamamlandı. İkinci etap çalışmalarına Temmuz ayında başlanacak. Pilot belediye ve özel idarelerin sayısı artacak. Bugün buraya projeyi tanıtmak ve Aydın'ın da pilot bölge olabilmek için başvuru yapmasını tavsiye etmek için buradayız. Biz projenin çok faydasını gördük, hemşerilerimin de bu imkandan faydalanmasını arzu ediyorum” dedi.
Ülke ve millet olarak tecrübe ve imkanların paylaşımı konusunda cimri davrandığımızı iddia eden Aydın Valisi Mustafa Malay da, aynı ülkede yaşandığını ve sorunların ortak olduğuna değindi. Gelişmiş ülkelerde rakipler arasında dahi paylaşımın gelişmiş durumda olduğuna işaret eden Malay, “Ama biz bunlardan faydalanamıyoruz. Biz yetkileri hep merkezde topladık. Yavaş yavaş yerele vermeye başladık. Yetki verilmeli ama, araştırılıp ehil olan kişilere verilmeli. Türkiye'de bugüne kadar bir çok kanun araştırılmadan, incelenmeden başka ülkelerden aynen alındı. Kanunlar ve yetkiler düşünülüp tartışıldıktan sonra alınıp verilmeli. Bizim en büyük sıkıntımız proje üretemememizdir. İstekleri sıralıyoruz ama bunların faaliyete dönüştürülmesi için proje olması gerekli. AB'nin verdiği pek çok destekler var. Biz proje üretemediğimiz için bunlardan yararlanamıyoruz. Bunun için yerelde proje üretebilen kurullar oluşturmalıyız. İstişarede fayda var. Şkir alışverişinde bulunarak, ulaşmak istediğimiz hedeşere daha çabuk ulaşabiliriz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Uşak İl Genel Meclisi üyeleri tarafından Uşak İl Özel İdaresi'nde 2007 yılı Şubat ve Kasım aylarında uygulanan “Yerel Yönetim Reformunu Destekleme Projesi” hakkında bir sinevizyon gösterisi sunuldu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.