ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

UZAKTA BİR SEÇİM VAR

AKP hükümetinin çıkarmış olduğu yasa ile on üç il büyük şehir unvanına kavuştu. Bunlardan birisi de Aydın ilidir. Aydın ilinin ilçesi olan Söke, değişime hazır mıdır henüz belli değil. İlçeye bağlı yaklaşık kırk mahalle oldu.

Bundan önceki yerel seçimlerde, Söke ilçesinin Belediye Başkan adayları, sekiz mahallede boy gösterip propaganda yaparlardı. Mahalleler arasındaki farklılıklar, seçim kazanılmasına sebep olurdu. Bu seferki yerel seçim aritmetiği, oldukça yüksek ve yorucu olacaktır. Sekiz mahalle yerine yaklaşık kırk mahallede propaganda yapılacaktır.

Bir aday,  kırka yakın mahallenin sorunlarını tek tek ezberinde olması gerekmektedir. Üstelik o mahallelere hizmet götürülmesi öncelikli olacaktır. Ama nasıl? Söke, sekiz mahallesiyle başa çıkamazken, yaklaşık kırk mahalleye nasıl hizmet götürecektir? Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Büyük şehre bağlı ilçeler, iç içe girmiş durumdadır.  Aydın’a bağlı ilçelerin hangisi Aydın’a yakındır? En yakını Söke olmasına rağmen atmış kilometre mesafededir.

Didim. Akbük. Kuşadası. Doğuda ise Nazilli ve diğer ilçeler. Seçim sonrası yaşanacak sıkıntılar, Aydın’a bağlı bütün köylere ve ilçelere kapsayacaktır. Yeni büyük şehir olan iller, eyalet sistemine gidildiğinin bir işareti olduğunu söyleyenler var. Ama gerçekleşir mi belli değil. Zaman her şeye gebedir derler, bekleyip göreceğiz.   

Önceki ve Sonraki Yazılar