Vali Coş: Ranta teslim edemeyiz
Vali Coş: Ranta teslim edemeyiz
√ Didim"de 23 Haziran"da başlayan, 3. Çevre Hekimliği Kongresine katılan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın ilinin doğal kaynakları, iklimi, tarihi değerleri ve bereketli topraklarıyla ülkemizin önde gelen illerinin başında yer aldığına dikkat çekti, bu değerleri korumak için de Aydın halkına büyük görevler düştüğüne vurgu yaptı. Vali Avni Coş, dünyanın üretim kapasitesini arttırabilmesi için de mevcut toprakların çevre kirliliğine karşı korunması gerektiğine de dikkat çekti.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Hacettepe Üniversitesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı Anabilim Dallarının işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Katılımlı 3. Çevre Hekimliği Kongresi" ADÜ Didim Yerleşkesi'nde devam ediyor.
Kongrenin açılışına Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kongre Başkanı ve ADÜ Halk Sağlığı anabilim dalı Başkanı Prof. Dr Erdal Beşer, Bilim adamları ve Akademisyenler katıldı.
Aydın'ın Didim ilçesinde gerçekleşen, 3 Çevre Hekimliği Kongresi ne katılan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın'ın Ege Bölgesinde tarihi geçmişi çok güçlü bir İl olduğuna vurgu yaparken, doğal kaynakları, turizm potansiyeli, eskiye dayanan tarihi geçmişi, iklimi ve bereketli topraklarıyla Türkiye'nin güzide illerinden birisi olduğunu söyledi. Vali Coş, Aydın halkının bu değerlere sahip çıkması gerektiğine vurgu yaparak, Böyle bir İlde bulunmak demek, çevreyi korumanın öne mini daha da acil hale getiriyor. Daha da bu konuya dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda biz Valilik olarak öncelikle tarımsal açıdan verimli topraklarımızın amaç dışı kullanılmaması konusunda fevkalade hassasız. Bu konuda çok acil olmayan, yersiz ve ranta yönelik olan talepleri tamamen red ediyoruz. Çünkü, tarım ve gıda konusu çok yakın bir gelecekte, bugün için enerjinin uluslar arası önemi kadar önem kazanacak bir husustur. Çünkü insanlık açlık ve beslenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bugün sadece Hindistan ve Çin'deki alt gelir grubundaki insanların yüzde 30'u normal tüketici kadar gıda talep etmeye başladığı zaman, dünyanın mevcut üretim kapasitesinin yetersiz geleceğini biliyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde olmak üzere, insanlar günlük bir öğün yemek yiyor. Bu insanlar da günde 3 öğün yemek ihtiyacı duymaya başladığı zaman mevcut üretimin yetmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle çevre temizliği ve topraklarımızın korunması çok önemlidir dedi.
20. Yüzyılın başında dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyar olduğuna da dikkat çeken Vali Coş, 20. Yüzyılın başında, dünya nüfusu yaklaşık 1 milyar. 21. Yüzyılın başında bu rakam 7 milyara çıkmış. Bununla birlikte gıda tüketimi de artışmıştır. 20. Yüzyılın başından, 21. yüzyılın başına kadar tarımsal alanlarının artmadığını görüyoruz. Gıda üretimi yapılacak bereketli araziler giderek azalmış. Yanlış kullanımlar, sana yileşme ve çarpık kentleşme sonucu, tarım alanında kullanılacak araziler azalmış. İşte bu nedenle bizim Aydın olarak tarımsal üretimin yapıldığı verimli arazileri muhafaza etmemiz gerekiyor. dedi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.