Ve sabır taştı

 

Bugün bir kez daha Söke Ovası’nda yaşanılan su sıkıntısına ve burnundan soluyan çiftçimizin durumuunun değerlendirmesine devam edeceğim.        

 

 Bazı okuyucularımızın “suyun da suyunu çıkardınız ha” dediğini duyar gibiyim ama ne yaparsınız ekonomisi tarıma dayalı bir ilçede yaşıyor olmamız, çiftçimizin sorunlarına ağırlık vermeye beni mecbur ediyor.

 

Gazetemizin manşetinde de okuduğunu gibi dün çiftçimizin sabrı sonunda taştı, Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Ziraat dası Başkanı Muhsin Örnek, EÇD Başkanı Hulusi Tanman’ın yatıştırıcı konuşmaları bile çiftçimizin öfkesini dindirmeye yetmeyince ovada pamuğu ile birlikte ciğerleri de yanan çiftçilerimiz önce gömleklerini çıkarıp yaktı, sonra Söke-Milas Karayolu’nu bir saati aşkın süre trafiğe kapatttı.

 

Çiftçimizin plansız programsız gelişen eylemi öncesi Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi bir konuşma yaparak, geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl Koçarlı Köprüsü’ne gelen su miktarı ile Söke regülatörüne gelen su miktarları hakkında istitastik bilgiler vererek, “Gördüğünüz gibi Söke’ye gelmesi gereken su yolda kayboluyor, benim görevim suyu dağıtmak, ama gelmeyen suyu nasıl dağıtayım, yolu kesmeniz yasalara aykırı lütfen yasalara uyalım” diye konuşmasının ardından Hulusi Tanman, “Geçen hafta Söke’ye gelen su miktarı 11 metreküptü. Bunu Sayın Valimiz, Sayın Bakanımız sayesinde bugün itibariyle 40 metreküpe çıkarttık. Önümüzdeki günlerde de aynen devam etmesini istiyor, Valimize ve Bakana teşekkür ediyoruz. Ancak ille de tepki gösterip birşeyler yapmamız gerekiyorsa, ben gömleğimi çıkarıp yakıyorum, haydi siz de” deyince, meydanı dolduran çiftçiler yavaş yavaş  gömleklerini çıkarıp yeni oluşmaya başlayan  ateş kümesine atarlarken Ziraat Odası Başkanları Örnek ve Karababa’da gömleklerini çıkarıp ateşe attılar. Yanan gömleklerle deşarj olamayan çiftçimiz öfkesini Söke-Milas asfaltına çıkmak ve trafiğe kapatmakta buldu. Bu sırada İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Emniyet Müdürü Serin’in hoşgörülü tutumlarıyla polisle vatandaş karşı karşıya getirilmezken, çiftçilerimiz eylemlerini kah asfaltın üstünde oturarak, kah burada da gömleklerini yakarak, hatta yolun ilerideki bölümünde Söke,Bağarası kavşağını da trafiğe kapatarak eylemlerini sürdürüp, tepkilerini gösterdiler. Plansız, programsız eylem, bir saati aşkın süre devam ederken, yine İlçe Emniyet Müdürü Serin’in üstün performansıyla çevre yolundaki biriken araçlar trafik polislerince ara tali yollara yönlendirilerek trafikteki sıkıntı az seviyeye çekildi. Eylemin kimsenin burnu kanamadan sona ermesi hepimizin yüreklerini rahatlattı.

 

Ben eylemlerini başarıyla gerçekleştiren tüm çiftçilerimizi ve eylemin olaysız bir şekilde sona ermesinde üstün performans gösteren Kaymakamımız Sayın Ateşoğlu’nu, İlçe Emniyet Müdürümüz Sayın Serin’i, başta Söke olmak üzere tüm Belediye Başkanlarımızı, EÇD ve Ziraat Odası yöneticilerimizi kutluyoruzm.

 

Yazımda dünkü eylemden resimler sunarken, yöremize gelen suyun azalmadan devam etmesi dileklerimle, çiftçimize bereketli bir sezon diliyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar