Yamalak sarısı tescilleniyor

Yamalak sarısı tescilleniyor

YUNANİSTAN, ÖNCE TÜRK BAKLAVASI, ARDINDAN DA TÜRK LOKUMUNU SAHİPLİNİNCE, ÜLKEMİZDE SADECE YAMALAK BÖLGESİNDE ÜRETİMİ YAPILAN TURFANDA YAMALAK ZEYTİNİNE BÖLGESEL TESCİL BELGESİ ALINMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Aydın İlinde sadece Kuyucak İlçesi"ne bağlı Yamalak beldesinde yetiştirilen ve turfanda özelliliğiyle tüccarların tercihi olan Yamalak Zeytini artık tescilleniyor.
Türk Lokumunu ve Baklavası"nı sahiplenen Yunanistan"ın Yamalak Sarısı olarak bilinen zeytin türünü de sahiplenmemesi için Yamalaklı üreticiler ellerini çabuk tuttu ve tescil İçin müracaatlarını yaptı. Yamalaklı üreticilerden Ertuğrul Özen, Yamalak Sarısı zeytininin 1 Eylül"de hasadına başlanıldığını hatırlatırken, ”Tüm Zeytin üretilen bölgelerde zeytin hasadı en erken Eylül ayı sonlarına doğru başlar. Fakat beldemize özgü olan Yamalak Sarısı zeytini, Eylül başında hasat ediliyor. Hal böyle olunca da tüm tüccarlar beldemize akın ediyorlar. Bizde ürünümüzü turfanda değerinde sattığımız için iyi para kazanıyoruz. Biz 4 yıl önce bir Tarımsal Kalkınma Kooperatif kurduk. Üretimimizi bu Kooperatif çatısı altında sürdürüyoruz. Yamalak zeytininin fidanını da biz yetiştiriyoruz. Her şeyi ile yöremize özgü bir türdür. Yamalak zeytini erkenci olduğu için ihracat şansıda büyük Almaya, Rusya, Hollanda ve Amerika"ya kadar Yamalak zeytini ihraç ediliyor. İç piyasada da İzmir"den Bursa"ya Balıkesir"den Antalya ya kadar birçok İlden Tüccarlar Yamalak zeytinine talip oluyorlar. Bizde ürünümüzün başka İller ve Ülkeler tarafından sahiplenilmemesi için tescil müracaatımızı yaptık. İzmir Bornova"daki Zeytin Araştırma Enstitüsü toprak, yaprak ve ürün numunelerinden alarak çalışmalara başladı. Yine enstitü Bölgesel ürün çeşitlerini belirlemek için 4 ayrı bölgede çalışma başlatırken, yamalak Sarısı olarak yetiştirdiğimiz türün sadece Yamalak"ta yetiştiğini de duyurdu. Birkaç yıl içerisinde zeytinimiz tescillenecek ve sadece Yamalak adıyla pazarlarda satılacak ve ihraç edilecek” dedi.
KIRMIZI VE SERT TOPRAKTA YETİŞİYOR, FAZLA SU İSTEMİYOR!
Turfanda özelliği ve iriliğiyle isim yapan Yamalak zeytininin sert ve kırmızı toprakta yetiştiğini söyleyen üretici Ertuğrul Özen,”Yamalak zeytini her bölgede yetişmiyor. Sert ve kırmızı toprakta yetişiyor. Az su istiyor ve Kuzeyden rüzgâr aldığı zaman rengi ve parlaklığı daha da artıyor. Pürüzsüz olması da ayrı bir avantaj olarak değerine değer katıyor. Zeytin"i çoğunlukta işlenmeden ham satıyoruz. Fakat bazı arkadaşlarımız tatlandırdıktan sonra satıyorlar. Başta kokteyl ve biberli olmak üzere birkaç çeşitte işlenebiliyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.