YENİ BELEDİYE BİNAMIZ İLE ÖZLEMLERİM GERÇEKLEŞİYOR

 

 

82 yıllık hayatımın son yıllarında 53 yıldan beri benliğimi bir uhde olarak kemiren iki önemli özlemim gerçekleşiyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde Belediye Başkanımız Sayın Necdet Özekmekçi ve ekibinin eseri olacak yeni belediye binamıza kavuşmuş olacağız.

100 yılı aşkın bir zamandan beri Söke'mize yakışmayan köhne bir belediye binasından kurtulmuş olacağız. 1960 yılından sonra tayinle gelen belediye reislerinin yeni bina yapma kudretleri yoktu ancak rutin işlerle meşgul olmaktan başka yapabilecekleri bir şey yoktu.

Askerlerden sonra tayinle vekalet eden kaymakam Hüseyin Tezer bile bir eser kazandırmak bir tarafa benim aldığım 2 adet 540 KW lık ruston motorları sattı ve Atatürk Parkı’nın kenarlarını parselleyip satmak istediği zaman CHP İlçe Başkanı Adil Azbazdar ve 2. Başkanı Pertev Pörtecene, ben eski belediye başkanı ve DP teşkilatı olarak parkın parsellenmesine güçlükle mani olduk.

Bütün bu zorlu günler geçtikten sonra 1965 seçimlerinde belediye başkanlığı seçimlerine girmediğim için yeğenimle evli olan Tariş Genel Başkan Yardımcısı Nihat Aşkın'ı Tariş'den istifa ettirerek Belediye Başkanı yaptığımız zaman 1960 yılı Mart ayında yeni belediye binası yapımı için aldığımız meclis kararını hatırlattım ve benliğimde bir uhde olarak kalan Söke'ye yakışır bir belediye binası yapmasını şiddetle arzu ettiğimi bildirdim.

Ben 1955 yılı Ekim ayında Belediye Başkanı olduğum zaman üst katta bir reis odası ile küçük bir meclis odası vardı. Ön tarafı şimdiki pamukçu kızlar havuzuna kadar üstü kapalı zaire pazarı ve alt katta her biri 600 metrelik zaire dükkanları vardı. Orta yerde İzzet'in restoranı bulunuyordu.

Belediyenin önünü kapayan üstü kapalı Zaire pazarını yıktım, üst katlara bir makine bir de elektrik mühendisi, 2 inşaat mühendisi ve fen memurları için odalar ilave ettim bu günkü haline getirdim.

O yıllarda makineli devir başladığı için 425.000 dekar ovamız açılmış ve ekilebilir bir hale getirildikten sonra Söke'miz her yıl daha fazla göç almaya başladı. Bu nedenle elektrik ve su sıkıntısı hat safhaya gelmişti. Elektrik şebekesinin telleri çok eski olduğu için tellerde %32 kayıp vardı. Su sorunu ayrı bir dertti. Kaynak suları yetmiyordu. Ankara'da en büyük güvendiğim Sayın Ethem ve Adnan Menderes'ler sayesinde o devirde Devlet Su İşleri Genel Başkanı olan Sayın Süleyman Demirel'e verilen ivedi bir emirle 3 ay içinde 4 artezyen açtırıp 2'sini şebekeye 2'sini de depoya bağladım.

Yine bu iki büyüğümün desteği ile 2 yıl süren elektrik tadilatı ve baraj cereyanını Söke'ye getirme işlevini gerçekleştirdim. Ayrıca Söke içinde bulunan 4 mezarlığı (yenicami mahallesindeki ağalar mezarlığı, Aydın caddesi sonunda köprüye kadar uzanan 1254 kabirli Kadir mezarlığı yine Aydın caddesinde Paşalar camii ve 15.000 KW'lık trafo binasının olduğu yerde Paşalar mezarlığı ayrıca Futbol sokak Kız Meslek Lisesi ve panayır pazarının olduğu yerlerdeki tek tek görülen kabirleri de müftülüğümüzün başkanlığında asri mezarlığa kaldırılması 2,5 yıl sürmüştür.

Bütün bu yatırımlar devam ederken Sayın Aydın valisi Enver Saatçıgil'in Didim plaj şehrinin yapılması ve denizin içine kadar sarkan kargılıkların temizlenmesi için belediyemizi görevlendirme işini yapabilmem için Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes'in emirleriyle garnizondan aldığım 100 asker ile 3 ay süren çalışmaların kontrolü ve Söke'mize ilk Lise binası yapımı işinde başkan olarak devamlı meşgul olmam nedeniyle 1960 yılında kararını aldığımız yeni belediye binasını yapma imkanı 27 Mayıs darbesi ile inkitaya uğradı.

Bu yorucu ve sıkıntılı işlerle uğraşırken 1956 yılında belediye personeli ile kurduğum bando teşkilatı gerek Söke'liler için gerekse şahsım için bir neşe kaynağı olmuştur. 1960 dan sonra 2004 yılına kadar göreve gelen her belediye reisine eski binayı yıkıp Söke'ye yaraşır güzel bir bina yapmaları için ısrar etmeme rağmen Söke'nin çok fazla sorunları olması nedeniyle bu arzumuz gerçekleşemedi. 1994 yılında belediye başkanı olan dostum ve kıymetli arkadaşım Beliğ Azbazdar bu arzum ve isteğimi bildiği için belediye binası yapacağını ve eski binayı yıkarken ilk kazmayı bana vereceğini söz verdiği halde bazı mücbir sebeplerle yerine getiremedi.

2004 yılında Belediye Başkanı seçilen Sayın Necdet Özekmekçi programına aldığı yeni belediye binasını bu aylarda bitirmek üzere olduğunu görüyoruz. Söke'mizi büyük bir ayıptan kurtardığı için iftar ediyor ve takdir ediyorum, ayrıca uyum içinde çalışan ekibini de kutluyorum. Yalnız benim değil tüm Sökelilerin de özlemi olan yeni belediye binamızla beraber bando teşkilatının da kurulacağı kararında olması benim için takdirlerin de üstünde bir olaydır. Bu nedenle kendisine ve ekibine minnetle şükranlarımı arz ederken hayatı boyunca sağlık mutluluk içinde başarılar diliyorum.

Millet hizmetinin ne kadar kutsal bir görev olduğunu bilmekle beraber yaşım itibariyle aktif siyaseti 20 yıl evvel bıraktığım için şu anda tüm siyasi partilere aynı mesafedeyim ve huzur içindeyim.

Memleket hizmetine talip olan gençlerimizle iftar ediyor ve hepsine başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar