Yeni Prim Affı Yürürlükte…

28 Temmuz 2008 tarihi itibariyle sona eren prim affının ardından, hükümet süre uzatımı için hemen harekete geçmiş ve muhalefetten destek istemişti. Mutabakat’ın sağlanması ile çalışmalar başladı. 5797 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un, 19/08/2008 tarihli 26972 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ile yeni prim affı yürürlüğe girdi.

 

            Yeni yasa, Bağkur ve SSK’lıların borçlarını yeniden yapılandırması için 20 günlük bir süre veriyor. Yani, 08 Eylül 2008 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilmesi gerekmektedir. İşveren ve sigortalılar borçlarını peşin yada 12 taksitte ödeyeceklerdir. Peşin ödemek isteyenlerin prim borç asılları için hesaplanan gecikme zammı ve gecikme cezasının %80’i silinecektir. Ödemeyi ise başvurdukları ayın sonuna kadar yapacaklardır. Taksitle ödemek isteyenlerin prim borç asılları için hesaplanan gecikme zammı ve gecikme cezasının %50’si silinecektir. Prim borçlarını 12 aya kadar eşit taksitle ödemek isteyenler, başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda ilk taksitini ödeyeceklerdir.

 

            28 Temmuz’da sona eren yapılandırmayı kaçıranlar için kaçınılmaz bir fırsat daha! Özellikle Bağkur borçlularından emeklilik süreleri gelip, emekli olamayanlar bu süre içinde borçlarını yapılandırarak, ödemeleri halinde emekli olabileceklerdir. Daha önceki yasa ile prim borçlarının yeniden yapılandırılması için 1.168.252 Kişi müracaat etmiş ve 19.840.429.027 ,00 YTL tutarında borç yeniden yapılandırılmıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar