Zeybekçi, “Felaket tellallarının istediği kriz asla çıkmayacak”

Zeybekçi, “Felaket tellallarının istediği kriz asla çıkmayacak”

Zeybekçi, “Felaket tellallarının istediği kriz asla çıkmayacak”

Gerçek Gazetesi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye"de felaket tellallarının istediği şekilde kriz asla çıkmayacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Balıkesir ve İzmir"de düzenleyeceği mitinglere katılacak olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mola verdiği Aydın"da gündemi değerlendirdi. Bakan Zeybekci, Aydın"da Vali Erol Ayyıldız, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ve Ak Parti İl Başkanı Sadık Atay tarafından karşılandı.
10 Ağustos"taki cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye siyasi yaşamı için yeni bir başlangıç olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu: “Bunun adına kim ne derse desin; Cumhurbaşkanlığı sistemi denir, Başkanlık sistemi denir bilemiyorum ama bu kendiliğinden kuvvetler ayrılığının yani yasama, yürütme ve yargı ayrılığının çok net bir şekilde ortaya çıktığı, yetkilerin birbirine karışmadığı, iki parlamentoya ihtiyaç duyulan yani dar bölgeli iki turlu bir meclisin yanında yürütmeyi de devam ettiren çoğunu Başkan veya Cumhurbaşkanıyla birlikte seçilen başka bir sisteminde tartışmalarını başlatacaktır. Ülkemiz çok daha demokratik, evrensel hukuk normları zeminine dayanmış yeni bir sistemi tartışmaya başlayacak. Onun için ben bu seçimleri son derece önemli buluyorum.”
Başbakan Erdoğan"ın ilk turda seçimi kazanacağını savunan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu: “Allah"ın izni ve milletimizin teveccühleriyle Cumhurbaşkanı adayımız, 10 Ağustos"taki turda Türkiye Cumhuriyeti"nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilir. Ondan sonra bu dönem çok hızlı bir şekilde devam eder. Biz bunun böyle olacağına inanıyoruz. Ondan sonra yeni Genel Başkan yeni Başbakan ve yeni hükümet, bunların hepsi Ağustos sonuna kadar netleşir. Ondan sonra zaten seçimle ilgili bir belirsizliğe girmeyen Türkiye"miz çok hızlı bir şekilde yoluna devam edecektir.”
2013"te ekonomik ve siyasal anlamda mükemmel bir yıl geçiren Türkiye üzerinde oynanan oyunların 30 Mart"ta muhteşem bir şekilde bozulduğunu kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “En son 10 Ağustos"ta da bu oyunlar ortadan kaldırılarak Türkiye önüne bakacaktır. İnşallah önüne bakan bir Türkiye, 2023 hedeflerine doğru, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi, Avrupa"nın ilk 3 ekonomisinden biri olmak, 820 milyar dolarlık milli gelirini 2 trilyon dolara, 152 milyar dolarlık ihracatını 500 milyar dolara, 46 milyar dolarlık net gelirini 150 milyar dolara, 11 bin dolarlık milli gelirini 25 bin dolar seviyesine çıkarmakla ilgili artık önümüzdeki 9 yılı ardına bile bakmadan değerlendirmesi gerekir.”
“TÜRKİYE, EKONOMİK
BAŞARISINI İSPATLADI”
Üç gün önce 1,3 milyar dolarlık bir meseleden dolayı Arjantin"in konkordato ilan ettiğini anımsatan Zeybekci, şöyle konuştu: “Arjantin, borcunu ödeyemeyeceği için yeniden yapılandırılmasını talep etti. Arjantin, son 32 yılda bunu 3"üncü defa yapıyor. Şuan itibariyle baktığımızda 1,3 milyar doların Türkiye için ne kadar basit bir rakam olduğunu ve Türkiye"nin bunları çok önceden aşan bir ülke olduğunu görüyoruz. 7 ay önce göreve geldiğimizde; kamu borçları itibariyle 28 tane AB ülkesinin 25"inden daha iyi olan, bankaların sermeye yeterlilik oranları itibariyle Mastrit kriterleri olan yüzde 6-6,5 seviyesindeki sermaye-borç yeterlilik oranlarının yüzde 15"in üzerinde olan Türkiye"de bankacılık sistemini gözden geçiren Türkiye Cumhuriyeti hükümet olarak "Türkiye"de bu felaket tellallarının istediği şekilde kriz asla çıkmayacaktır" demiştik. Çıkamaz da zaten. Allah"ın izniyle Türkiye emin adımlarla yoluna devam ediyor. 2014 yılı sonu itibariyle hedefimiz yüzde 6,4"lük cari açığı, beklentilerin kat ve kat üzerinde yüzde 6"nin altında gerçekleştirerek Türkiye ekonomisinin sağlamlığını ve gelecekle ilgili beklentilerini ne kadar iyi olduğunu bir kere daha gösterecektir. İnşallah Türkiye, büyümesinde de aynı başarıyı sağlayacaktır. Durmak yok kalkınmaya, büyümeye, istihdam yapmaya ve ihracata devam. İthalatımız sabit hatta eksi olmasıyla birlikte ihracatın artmasıyla tarihi oranda yüzde 70 gibi ihracatın ithalatı karşılama seviyelerini yakaladık.”
“BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
OY ALACAĞIZ”
Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili oy tahmini sorulan Bakan Zeybekçi, siyasi partiler ve özel kuruluşların Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili anketler yaptığına işaret etti. Beklentisinin daha yüksek olduğunu ifade eden Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: “En kötülerde dahil olmak üzere bu işin 10 Ağustos tarihi itibariyle biteceği görülüyor. Ümidim odur ki; bu millet 12 yıldır hükümet destanları yazan AK Parti hikayesini, kendisine yakışır bir şekilde cumhurbaşkanlığıyla taçlandıracaktır. Benim beklentilerim çok daha yüksek. Şuan dilendirilen rakamlardan daha yüksek ama ben bunları söylemek istemiyorum.”
“IRAK, TALEPLERİ
ERTELEDİ”
Türkiye"nin Irak"a olan ihracatının azalmasını değerlendiren Bakan Zeybekci, şunları söyledi: “Irak"ta Musul olaylarıyla başlayan, IŞİD terör örgütünün o bölgeyi karıştırmasıyla devam eden sürecin Türk ihraç ürünleri üzerine çok büyük etkisi oldu. Irak"a olan ihracatımızın yüzde 46 civarında düşmesi, "Irak"a bu mallar başka kaynaktan geliyor" anlamına gelmiyor. Bu talepler erteleniyor. Irak şuan bu malları temin edemiyor ama Irak"ta şuan sistemin yavaş yavaş oturmaya başladığını, meclis başkanlığı seçimini gerçekleştirildiğini, Kuzey"de sistemin oturduğunu ve Başbakanlık seçiminin de çok yakında sonuçlanmasıyla işlerin rayına oturduğunu göreceğiz. İnşallah Türkiye"nin de desteklediği bir sonuç elde edilmiş olacak. Böyle olduğunda, Irak tarafından ertelenen tüm satın almaların çok hızlı bir şekilde talep edilmeye başlanılacağına inanıyoruz. Irak"ta her şey çok kötü giderse yıl sonu itibariyle yaklaşık 2,5 milyar dolar civarında ihracatımızın geri gelmesini bekliyorduk. Türkiye için önemli olan nakliyecilik sektöründe 600 bin TIR"ın Irak"a giriş çıkışı var. Bunun yarı yarıya düşmesini beklediğimiz zaman hizmet gelirlerinden de 500 milyon dolar gelir kaybını en kötü senaryoyla bekliyorduk. Son 5 ayda düzelme olmaması halinde 3 milyar dolar civarında bir gelir kaybı düşünebiliriz. Ama inşallah böyle olmayacak. Önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde düzelme olacaktır. Ancak bu geri gidişinde yıl sonu itibariyle eksi yönde bir etkisi olacaktır. Ağustos"un Temmuz ayından daha iyi olmasını bekliyorum.”
“HİÇBİR BEKLENTİM YOK”
Başbakan Erdoğan"ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kurulacak yeni hükümet ve kabinede görev bekleyip beklemediği sorulan Bakan Zeybekci, “Bu partimizin takdiridir. Gerçek olan 61"inci hükümetin Başbakanıyla birlikte gittiğidir. Benim, bakanlık da dahil hiçbir beklentim yok” şeklinde cevap verdi.
Vali Ayyıldız ve İl Başkanı Sadık Atay, Bakan Zeybekci"ye Aydın inciri hediye etti. AK Partili vekillerle esnaf ve vatandaşları ziyaret eden Bakan Zeybekci, daha sonra Başbakan Erdoğan"ın mitingine katılmak üzere karayoluyla İzmir"e gitti. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.