Zeytinde ithalat tartışması
Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının diğer üretici ülkelerden daha yüksek olduğu bu nedenle ihracat yapılamaz hale gelindiği belirtildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, 1. Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği'nin düzenlendiği Nysa Oteli'nin bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarında Aydın Valisi Mustafa Malay, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu'yla birlikte sembolik olarak zeytin hasadı yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, "Sektörün bazı mensupları akıl, vicdan, ahlak sınırlarının ötesinde davranmaya başlamışlar" diyerek Tariş'e yüklendi. Şenlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ise dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç kaydı ile zeytinyağı ithalatı talebinde bulunduklarını, itiraz edenlerin dahilde işleme rejimi kapsamını bilmeyen kişiler olduğunu savundu.
'Aydın Zeytin ve Zeytinyağı, Dünü Bugünü Yarını' konulu panele konuşmacı olarak katılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, dahilde işleme rejiminin ithalat olmadığını belirterek, Türk ihracatçısının rakipleriyle aynı fiyata zeytinyağı bulmak zorunda olduğunu söyledi. Güreli, Zeytinyağının kilogramına Aydın'da 4.5 YTL, Akhisar'da 5 YTL, Ayvalık'ta 6.2 YTL ödediklerini, İspanya'da ise bu fiyatın 4.1 YTL olduğunu belirterek, "Türk zeytinyağı Suriye'den, Mısır'dan hatta Tunus'tan pahalı olabilir. Ama İspanya'dan daha pahalı olursa yapacak bir şey kalmamıştır" dedi.
Türkiye'de geçen sezon kalan 70 bin ton zeytinyağı stokuna bu sezon 80 bin ton ekleneceğini söyleyen Güreli, iç pazar tüketiminin 2 misli stok zeytinyağı oluşacağını ifade etti. "Tariş, piyasada zeytinyağı kıtlığı yok diyor. Evet ben de bunu diyorum. Ama malın fiyatı 2 misli fazlaysa varlığı yokluğunun önemi kalmıyor" diyen Güreli, dökme yağ ihracatına yönelik eleştirilere de şöyle karşılık verdi: "Tariş'de dökme sızma yağ ihraç ediyor. Kutulu yağ dışında ihracat yasaklansın bakalım fiyatlar nasıl 900 dolara düşüyor."
TÜRKİYE'NİN YENİ ZEYTİN ÜRETİM MERKEZİ GÜNEYDOĞU OLUYOR
Türkiye'de yanlış yürütülen zeytin yetiştiriciliğine dikkati çeken Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde milyonlarca ağaç dikildiğini, yanlış yöntemlerle dikilmiş bu ağaçların 3-4 yıl içinde ürün vermeye başlayacağını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de şu an üretimi 10 katına çıkarmak mümkün. Ancak ürün çeşidinin seçiminde ve verim bakımından durum vahim. Aşureye çevrilmiş bahçelerin içinde her çeşit fidan gelişigüzel dikilmiş. Üretici alacağı ürünü nasıl değerlendireceğini dahi bilmiyor. Bahçesinin önünden gürül gürül su akıyor, bahçesinde ağacı susuzluktan kuruyor. Zeytinlerin içerisinde 10 kilogram zeytinden bir kilogram yağ veren cinsler var. Özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da öyle yanlış dikimler yapılmış inanamazsınız. Ben diyeyim 150 milyon siz deyin 200 milyon fidan."
Bugün zeytinyağı ithalatını konuştuklarını anlatan Ağababaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "3-4 yıl içerisinde ürün vermeye başlayacak bu fidanların yüzde 99'u Gemlik. İhracatta kullanma şansı yok. Yağlık deseniz yağ kalitesi malum bu fidanlar ürün vermeye başlayacak. Türkiye'de zeytinciliğin genişleme alanları bu bölgeler. Genelde düz arazi, sulama imkanları var, her yıl ürün alabilirler. Gelecek 5-10 yıl içerisinde zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi buraları olacak. Ege ve Marmara kalitesiyle ön planda olacak. Fakat üretimimiz artsa bile bu plansız dikimlerle, karışık bahçeler ve kalitesiz üretimle bu sektörde aktör olabileceğimizi sanmıyorum."
TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de, zeytin yetiştiricileri gibi diğer üreticilerin de devletten destek istediğini, ancak hükümetin mısır, pamuk, ayçiçeği gibi arz açığı olan ürünler ile süt ve hayvancılık gibi stratejik alanlara destek sunmayı benimsediğini ifade etti. Geçmişte çikolata üreticisinin talebi doğrultusunda ihracatta kullanılmak kaydıyla Dahilde İşleme Rejimi kapsamında süt tozu ithalatına izin verildiğini ancak gelen malın yüzde 90'ının iç pazarda kullanıldığını gördüklerini söyleyen Ertürk, ambalajlı ihraç edilen zeytinin tonuna 200 dolar, zeytinyağının tonuna ise 400 dolar destek verildiğini anlattı.
TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ ÇİN'DEN PAY ALMALI
Yıllık 16 milyon ton zeytinyağı ithal eden Çin'de bu miktarın her yıl yüzde 50 arttığını söyleyen Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, Çin'de kişi başına sadece 4 gram zeytinyağı tüketildiğini, bu miktarın bir kilograma çıkması durumunda dünyada üretilen tüm zeytinyağının ihtiyacı karşılamayacağını söyledi. Baştuğ, Türk firmalarının zaman kaybetmeden bu pazara girmenin yollarını bulmalarını önerdi. Aydın'da 22 milyon zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Baştuğ, ilde nüfusun yüzde 55'inin tarımla uğraştığını, sanayi tesislerin yüzde 90'ının tarıma dayalı olduğunu bildirdi. İllerinde dünya çapında zeytin sıkma makineleri yapan sanayi tesislerinin bulunduğunu aktaran Baştuğ, zeytin ve zeytinyağında Aydın'ın adını duyuracak marka yaratma amacında olduklarını ifade etti.
ZEYTİNYAĞINA 1 YTL PRİM İSTİYORUZ
Zeytin ve zeytinyağına verilen primlerin düşüklüğüne işaret eden Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken ise, dernek olarak zeytinde 20 ykr, zeytinyağında ise 1 YTL prim talep eden bir kampanya başlattıklarını bu konuda sonuç alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Panel sonrasında zeytinyağı tadımı konusunda Türkiye'de otorite kabul edilen Selim Kantarcı'ya ve zeytin ve zeytinyağı sektörüne katkılarından dolayı Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Mehmet Balcı ve Müdür Yardımcısı Murat Küçükçakır'a, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli tarafından teşekkür plaketi verildi.
Aydın'da zeytinyağı üretiminin artması nedeniyle Aydın bölgesinde üretilen zeytinyağlarının kalitesinin tespiti amacıyla Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen "Tadım" kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere ise başarı sertifikaları verildi. Sertifikaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Aydın Milletvekilleri Özlem Çerçioğlu, Ahmet Ertürk, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu verdi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.