Ziraat Odası Başkanı Kocabaş; “Girdi

Ziraat Odası Başkanı Kocabaş; “Girdi

Ziraat Odası Başkanı Kocabaş; “Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerek!”

Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş, 30 Nisan 2014"te çıkarılan Toprak Koruma ve Arazi Kulanım yasasıyla ilgili görüşünü açıkladı.
Türkiye"de 3 milyon tarım işletmesi olduğunu ve bu işletmelerin tarım yaptığı arazilerin ortalama büyüklüğünün 59 dönüm dolaylarında olduğuna dikkat çeken Kocabaş, “Toplam 3 milyon tarım işletmesinin %65"i 50 dönümün altında arazi varlığına sahip. Geri kalan arazilerinde % 83"ünün tarım arazi büyüklüğü 100 dönümün altında. Başka ülkelere baktığımız da, Amerika"da tarım işletmesi başına arazi büyüklüğü 1818 dönüm, İngiltere "de 538, Fransa"da 521, Almanya"da 457, İspanya"da 238 dönüm. Ülkemizdeki arazi büyüklüğünün diğer ülkelere göre oldukça az olmasının yanı sıra tek parça olmadığını da hatırlatmak isterim. Ülkemiz de her arazi büyüklüğü ortalama 10 parselden oluşuyor” dedi.
“EN ÖNEMLİ SORUN
GİRDİ MALİYETLERİNİN
YÜKSEK OLMASI”
Türkiye"de 30 milyon parsel 40 milyon hissedar olduğunu vurgulayan Kocabaş, “Hükümetin, muhalefetin de desteğini alarak tarım topraklarının bölünmesini engellemek amacıyla çıkardığı Toprak Koruma ve Arazi kulanım kanunuyla, Tarım arazilerinin kullanımında maliyeti düşürerek daha yüksek gelir elde edilmesinin amaçlanmasını olumlu buluyoruz. Ancak tarımın sorunun yalnız, tarımsal arazilerin bölünmesinin önlenmesiyle çözülemeyeceği de ortada. Tarım sektörünün yapısal birçok sorunu var.
Bizce en önemli sorun, üreticinin girdi maliyetlerinin yüksek olması. Çiftçiler, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimi yavaş yavaş terk etmek zorunda kalıyor” diye konuştu.
“ÇÖZÜM; ÜRETİMİ TEŞVİK EDEN
DESTEKLEMELER”
Ülkemizdeki toplam tarım alanı, 2002 yılında 26.5 hektarken, 2012 yılında bu rakamın 23.7milyon hektara düştüğünü hatırlatan Kocabaş, “Bu düşüşteki ekilebilir tarım alanına baktığımızda, 2002 yılında18.1 milyon hektarken,2012"de 15.4 milyon hektara düştü.Ülkemizde her yıl yüksek girdi maliyetleri nedeniyle 4- 5 milyon hektar alan ekilemiyor. Toprak Koruma ve arazi kullanımı yasasında yapılan değişikliklerle arazilerin bölünmesi engellenmesi girdi maliyetleri nedeniyle ekilemeyen alanların yeniden üretime dönüşünü sağlamıyor. Çözüm girdi maliyetlerini düşürerek ve üretimi teşvik eden desteklemelerden geçtiğini bir kez daha hatırlatalım” cümleleriyle açıklamasını noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.