Ziraat Odası Başkanları prim tepkisini başkente taşıyacak

Ziraat Odası Başkanları prim tepkisini başkente taşıyacak

AKP HÜKÜMETİNİN YAĞLI TOHUM ÜRÜNLERİNE YÖNELİK BELİRLEDİĞİ DESTEKLEME PRİMLERİNİ GEÇEN YIL ÖDEDİĞİ MİKTAR ÜZERİNDEN ÖDEME KARARI ALDI, BAZI ÜRÜNLERDE İSE PRİM MİKTARI GEÇEN YIL AÇIKLANAN MİKTARLARIN ALTINA ÇEKİLDİ. AYDIN ZİRAAT ODASI BAŞKANLARIDA PRİM MİK



Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
AKP Hükümetinin yağlı tohumlara yönelik ödemeyi planladığı prim miktarlarına tepkiler dinmiyor.
Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi tarımda temel girdi maliyetlerinin yıldan yıla artmasına karşın hükümetin açıkladığı prim miktarları yıldan yıla geriliyor. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Meclis Başkanı Mustafa Karababa ve Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ardarda birer açıklama yaparak, başta pamuk primi olmak üzere diğer yağlı tohum bitkilerine yönelik açıklanan prim miktarların yetersiz kaldığına dikkat çektiler. Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a da konuyu aktaran oda başkanları, Başkan Bayraktar’ın da yer alacağı bir heyetle başkent Ankara’da Başbakan ve Bakanlarla görüşme kararı aldılar.
Aydın’a gelen Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Karacasu’da düğün törenine katıldı. Burada tarımdaki son gelişmeler hakkında görüşlerini beyan etti, oda başkanlarının istek ve sorunlarını dinledi. Hükümetin açıkladığı prim miktarının az olduğuna dikkat çeken Bayraktar bu miktarın yukarıya çekilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman’da üretimin mutlaka primlerle desteklenmesi gerektiğini söylediler. Posacı, “Yaptığımız toplantıda pamuk fiyatlarının son 8 yılda 1 misli artığını dikkat çekerken, “Mazotta 4 misli, gübrede ise 8 misli artış olmuş. Buradan yola çıkacak olursak, pamuk primindeki desteklemenin ne kadar az olduğunu görebiliriz. Prim miktarının artırılması için basın toplantılarına devem edeceğiz ve isteğimizi bizzat Ankara’ya ileteceğiz. Biz pamuğa kiloda 50 kuruş destekleme primi bekliyoruz” dedi.
Sorman ise, Türkiye’deki tarım politikalarının istikrarlı devam etmemesinden dolayı çiftçinin mağdur olduğunu belirtip, “Dünya çiftçisi çok yüksek desteklemelerle üretimini sürdürürken, Türk çiftçisi maalesef zararına üretim yapmaktadır. Tarım sektörünün desteklenmesi ve AR-GE araştırmalarıyla ufku genişletilmelidir. Ülkemiz tarım sektörüne ağırlık vermedikçe hem gıda güvencesini kaybeder hem de akaryakıt ihtiyacına destek veremez. Bunun içinde çiftçimizin iyi primlerle desteklenmesi gerekir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.