E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

BAŞKAN HAKLI OLARAK BİR BEŞ YIL DAHA İSTİYOR

 

 

2004 Mart Yerel Yönetim seçimlerinde,Söke Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Necdet Özekmekçi, birinci beş yıllık dönemini başarılı olarak tamamlamak üzere. Seçime üç ay kala da kalabalık bir halk topluluğu önün de Söke Belediyesi Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. Söke Halkı’ndan bir beş yıl daha istedi. Kalabalık halk bu isteği ayakta alkışladı. Bu alkışlar, başkana karşı güven ve sevginin birer ifadesiydi.

Bu ilgi neden? Halk niye başkanı bu kadar çok seviyor? Necdet Özekmekçi başka belediye başkanları gibi onlara kömür mömür de dağıtmadı. Asla böyle bir şey yok.

Halkımız onu, hizmet ve emeklerinden ötürü seviyorlar. Beş yıllık kısa bir sürede, yani az zamanda çok büyük işler yaptığı için seviyor. Sevmelerinin başlıca nedenlerini kısaca şu başlıklar altında özetlemek mümkün:

1) Seçildikten sonra iyi bir ekip kurdu. Yıllardır Söke Belediyesi’ne hizmet vermiş deneyimli bir belediyeci olan Enver Helvacı’yı Başkan Yardımcılığına getirdi. Ayrıca yine başarılı bir eğitimci olan Hatice Hanım’ı da yine başkan yardımcılığına getirdi. Kadir Ateş gibi çalışkan ve değerli bir mühendisi de şantiyenin başına geçirdi. Müdür ve şefleri, personeli iyi motive etti. İsabetli ve gerçekçi kararlar alarak belediye personeline kendisini kabul ettirdi. Bu kabülde asla partizanlık yapmadı. Eskiden beri sevk ve idare bir yönetim sanatı olarak bilinir. Bu sevk ve idarede ekibinizi iyi elemanlardan seçerseniz başarı diyagramını yükseltirsiniz. Ayrıca bunları iyi motive ederseniz, hedefe ulaşırsınız. Özekmekçi personeline karşı hem güven verdi ve hem de güvendirdi. Karşılıklı olan bu ilişki, belediyedeki performansı yüceltti, uyum içinde çalışmayı getirdi. Davaya inanmış insanlarla hedefe daha çabuk ulaşırsınız. Personele karşı partizanca davranmayan, herkese mesafeli ve ölçülü hareket etmesini bildiğinden başarıyı yakaladı. Söke Belediyesi personeli ile Söke Halkı’nı barış içinde bu günlere taşıdı. Ufak tefek olaylar dışında, halkla ilişkilerde güvensiz sayılacak pürüzler yaratmadı. Yerel yönetim ortamında bu olgu büyük bir başarıdır. Başarılı, sorumlu, güvenli bir başkan imajının arkasında da bu gerçek yatar. Bu gerçekte, onun performansını yükseltip barış ortamını, güven ortamını sağladı. Kırk yıllık gazetecilik hayatım da ilk kere bir başkana bu kadar güven verildiğini gördüm. Bu uyumlu çalışmanın sonucu olarakta bu güven ortamı doğdu. Öyle sanıyorum ki, Söke Halkı bir beş yıl daha Özekmekçi’ye görev verecek.

2) İkinci boyutu ise, Meclis Üyeleri, Kaymakam ve Vali ile uyum içinde çalıştı. Gerek muhalefet partilerine ve gerekse kendi partisine mensup üyelerden hep destek aldı. Çünkü burada art niyet, adam kayırma, haksızlık gibi kavramlar yoktu. Dava tekti ve bütündü. Dava dosyasının adı da Söke’nin sorunlarını içeriyordu. Söke’nin dertleri, sorunları her şeyin üstünde geliyordu. Bir yönetici, yönetim sanatını biliyorsa, çevresi ile daha uyumlu ve daha başarılı olur. Gerek üstleri ve gerekse altları ile çok uyum içinde çalıştı.

3) Özekmekçi, işe Söke’yi ve Söke’nin sorunlarını tanıyarak başladı. Önce Nazım İmar Planı olmayan bu kente Nazım İmar planı kazandırdı.Bir kentin anayasası durumunda olan bu İmar Planını uzmanlara yaptırarak, Türkiye’nin ilk stretejik kenti koumuna getirdi. Söke’nin gelecek elli yılı bu plan dahilinde gelişecek. Söke’de gerçekleşmiş olan diğer yatırımları ise şöyle sıralıya biliriz:

PAZAR YERİ:

Yeni Pazar yeri, toplam 11.664 m2 lik bir alana sahiptir. Bugün Pazar yerinde 705 adet pazarcı tezgah açmaktadır. Ayrıca 46 adet kapalı dükkan vardır. Bunlarla birlikte 831 esnaf bu pazaryerinden ekmek yiyiyor. Pazar yerinin yıllık belediyeye sağladığı gelir, 550.000 TL’dir. Pazaryeri, 1.680.000 TL’ye mal oldu.

BEDESTEN :

Bedesten çarşısı, toplam 901’m2 lik bir kapalı alana sahiptir. Çarşıda 20 adet modern dükkan bulunuyor. Maliyeti, 1.145.000 TL’dir. 2008 yılı sağladığı gelir, 101.696 YTL’dir.

HARİKALAR DÜNYASI VEYA

MASAL KAHRAMANLARI PARKI:

Bu park, toplam 12.780 m2’lik bir alana sahiptir. Maliyeti 3.882.000 TL’dir. 2008 yılında toplam 126.505 TL. gelir getirmiştir.16 personele istihdam sağlamıştır. Belediyenin en karlı yatırımlarından biri olmaktadır. Güney Ege Bölgesi’nde çocuklar ve eğitim için yapılmış en büyük tesistir.

BELEDİYE HİZMET BİNASI:

Yeni Belediye Hizmet Binası, 4.894 m2 kapalı alana sahiptir. Binanın yapımına 2008 yılı içinde başlandı. 2009 Şubat ayı içinde bitirileceği sanılıyor. İhale bedeli, 4.900.000 TL.olup, çevrenin ve Söke’nin örnek bir yapısı olacağı ifade ediliyor. Şu anda binanın kaba inşaatı bitmiştir. Çalışmalar ise hızla devam etmektedir.

SÖKE BELEDİYESİ’NİN

ŞANTİYE ÇALIŞMALARI:

Söke Belediyesi,kendi hizmetlerini daha kaliteli ürünlerle yürütebilmek amacıyla Şantiye çalışmalarına hız vererek, kendi tesislerini kurdu. Çok akıllıca bir seçim olan bu çalışmada başarılı sonuçlar elde edildi. Başkan ve Şantiye Müdürü beni bu tesislere götürüp gezdirdiler. Daha öncede bu konuyu yazarak anlatmıştım. Şantiyedeki başlıca tesisler şunlardan oluşuyor:

1) Asfalt Çalışmaları: Bu tesislerde üretilen asfaltla 465.000 m2 lik yol yapıldı. Yapılan asfalt hem kaliteli ve hemde uzun zaman dayanacak nitelikte. Albayrak Caddesi’ne dökülen asfaltı bizzat gidip yerinde görerek izledim. Söke’ye daha önce dökülen asfaltlardan hem daha kalın ve hemde kaliteli idi.

2) Parke Üretme Tesisleri: Yine Belediyemizin bu tesislerinde üretilen kaliteli parkelerle, 210.000 m2 parke yol yapıldı.

3) İçme suyu şebekesi tamamen yenilendi ve aboneler şebekeye bağlandı. Patlaklardan kurtulan belediyemiz en az 3.5 trilyon kazandı. Bu paralarla da yatırımlarımızı gerçekleştirdik.

4) Belediye serasını hizmete sokarak, kendi park ve bahçelerimizin çiçek ve ağaçlandırmasını bu yolla yapıyoruz.

5) Yörük Mahallesi olarak bilinen Yenicami altındaki bölge ve Cumhuriyet Mahallesi’nin alt tarafı ve Fevzipaşa Mahallesi Akkaya parakendelerindeki kronikleflen kanalizasyon ve yol sorunlar› çözüldü.

* Devam edecek


Önceki ve Sonraki Yazılar