HÜSEYİN ÇETİNKAYA

HÜSEYİN ÇETİNKAYA

Bu yıl bayırlar erken kurudu ya...

 

Yamaçlara, köylülere diktirilen binlerce zeytin fidanı...

 

Söke de her yıl mayıs ayının sonuna doğru sıcakların başlamasıyla kırlardaki yeşillikler kurumaya yüz tutardı, oysa bu yıl daha nisan sonundayız her taraf kurumaya yüz tuttu. Tabi ki kışın ve erken baharda yeterince yağış olmadı ve kış sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinden geçti, en büyük etken bu. Oysa Tarım Bakanlığı Söke, Kuşadası ve Didim’deki köylü çiftçilerimizden  zeytin yetiştirecek olanlara teşvik sağlayıp, ziraat odalarının aracılığıyla ya da özel fidancıların kanalı ile kamyon kamyon  çiftçilere ucuz –pahalı  binlerce zeytin fidanı diktirildi. Pekiyi bayırlara ekilen bu zeytin fidanları ne olacak?

 

Oysa dikilen her fidan itina ve periyodik bir bakım ister. (Fidanların altlarının açılması ve toprağının işlenmesi, gübrelenmesi, sulanması, budanması, hastalık ve zararlılara karşı mücadelesi v.s. gibi)

 

Zeytinin başına, zeytin güvesi başlı başına bir bela;  Zeytin güvesi   (lepidoptera) takımından bir kelebek olup asıl zararı larvaları yapmaktadır. Her bir kelebek yılda 3 nesil verir ve bunlar zeytinin çiçeğine, meyvesine ve yaprağına zarar verirler.

 

      1. nesil (çiçek nesli) çiçek tomurcuklarını kurutur.

 

      2. nesil (meyve nesli) meyve çekirdeğine girerek meyvelerin dökülmesine neden olur.

 

      3. nesil (yaprak nesli) yaprakta galeriler açarak tahrip eder. İlk iki nesil ekonomik anlamda büyük zararlara yol açar.

 

Zeytin güvesine karşı mücadele, çiçek, meyve ve yapraklardaki tahribat % 10’u bulduğu zaman bağlanmalıdır. Özellikle ilk iki nesil için nisan –Mayıs ve Haziran başında sistemik etkili tarım ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.

 

İhtiyaç duyduğunuz konularda en yakın tarım kuruluşlarına danışmayı ihmal etmeyiniz. Saygılarımla. 

Önceki ve Sonraki Yazılar