E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

KEİ Potansiyel gücü büyük olan dev bir kuruluş

 

Temellerini Türkiye’nin attığı KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği, 15. yılını geride bıraktı. Bu kuruluş, bence Türkiye ve Karadeniz ülkeleri için bulunmaz Bursa kumaşı gibidir. 12 KEİ ülkesinin en çok ticaret açığı olan ülkesi Türkiye. 137.032 milyar $ ithalata karşılık, ihracatı 85.142 milyar dolar. Bu da şu demektir. Ticarette alım fazla, satım az. Dış ticaret dengesindeki açık oldukça fazla. Dış ticaret açığı fazla olan bir başka ülke ise Yunanistan onlarında dış ticaret açığı 35.10 milyar dolar.

 

Türkiye’nin ihracatının %15 KEİ’ye, diğerleri ise şöyle;

 

“Türkiye’nin 2007’nin ilk üç ayında yaptığı ihracatın yüzde 15’ini, ithalatının ise yüzde 21’ini Karadeniz Ekonomik işbirliği üye ülkelerine yaptı. Bu yıl 15. kuruluş yıldönümünü kutlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ)’ne üye 13 ülke önemli ticaret potonsiyeline sahip bulunuyor. Türkiye’nin KEİ bölgesiyle ticareti 2004’te 14 milyar dolarken, 2006’da bu rakam 37 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin KEİ ile toplam ticaretinin dış ticaretteki payı ise istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. Türkiye, 2007’nin ilk üç ayında yaptığı ihracatın yüzde 15’i, ithalatın da yüzde 21’i KEİ bölgelerine gerçekleştirdi.

 

KEİ bölgesi, geçtiğimiz 5 yılda yıllık ortalama yüzde 6.2 büyüme oranı ile GSMH’sı en hızlı büyüyen bölgelerden biri oldu. Bölgenin geçen yılki büyüme oranı ise yüzde 6.5 oranında gerçekleşti.

 

Karadeniz Bölgesi’nin toplam GSMH’si yaklaşık 4 trilyon dolarken, bu oranın dünya ekonomisinin yüzde 7.6’sına eşit bulunuyor. Bölgeye gelen yabancı doğrudan yatırım 2005’te 47 milyar dolarken, bu oran 2006’da yüzde 70 oranında artarak 80 milyar dolara çıktı.

 

Bugün bu topluluğa İran ve Ortaasya Türk Cumhuriyetleri’ni de katarsanız, rakamlar ve kilometrekareler oldukça büyür. Tüketici ile üretici arasında dengeli bir dağılım oluşur. Topluluğun devi Rusya, zaten nüfusu, GSYİH ile önemli bir varlık oluşturmaktadır. GSYİH’si 1.723 trilyon dolardır. İhracatı 317.6 milyar dolarken, ithalatı 171.5 milyar dolarda kalıyor. Dış Ticaret fazlasıda 146.1 dolar ile çok yüksektir. Güç Birliği durumuunda ise, topluluk AB’den daha güçlü bir topluluk oluşturur. Bu da bizim için iyidir. Dikkatimizi verelim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar