E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Masallar-Mitoslar ve Söylenceler Parkı

Masallar-Mitoslar ve  Söylenceler Parkı

 

* Dünkü sayıdan devam

 

Elbette ki, dünya masallarının hepsini buradan verme olanağım yoktur. Bunları niçin verdim?

 

Söke Belediyesi Yenikent Mahallesi’nde “Masal kahramanları Parkı” kuruyor. Burada birçok masala konu olmuş olayların kahramanları renk renk sergilenecek. Bu işin ustası Ragıp Çeçen, projesini hazırlamış ve uyguluyor. Çağdaş teknoloji ile harikalar yaratacağına eminim.

 

Belediye Başkanını ise kutlarım. Bazıları bana kızacak ve “Amma da başkana yağ çekiyor” diyecekler. Bu bir kere yağ çekme değil. Biz büyükler, “Hep bana, Rabbana!” deriz. Geleceğimiz olan çocukları hep unuturuz. Onların neler istediklerini hiç sormayız. Çocuklara daha küçük yaştan itibaren masallar okuruz. Ama bu masalları niçin okuruz? Bunların ne gibi yararları var demeyiz? İşte bu parkı gezen çocuklar, onların dünyalarının süsü olan kahramanları görecek, dokunacak, onlarla konuşacak ve hatta düşünecek!.. Düşünmek, insanın hayal gücünü artırır, anlama ve anlatabilme becerilerini geliştirir. İnsanın yücelmesine yardım eder.

 

Ben bunlardan öte, “MİTOSLAR VE SÖYLENCELER” ile ilgili, hiç değilse yöresel kahramanların da bu parkta yer almasını istiyorum.

 

Örneğin Didim Apollo Tapınağı ile özdeşleşmiş olan “Medusa” kimdir? Bunu, Tanrı Apollon olarak tanıtanları gördüm. Oysa bu Medusa, mitolojde bir gorgon olup, saçları yılan, gözlerinden ateş saçan bir canavardı. Perseus, bu canavarı öldürüp, insanları bundan kurtarmıştır. Herakles (Herkül)’i duyarız da ne olduğunu bilmeyiz? Daha birçoğunu bilmiyoruz. Avrupa ülkeleri çocuklarına masalları ve mitosları çok iyi anlatıyorlar. Biz de niye yok? Çünkü biz, “Resim yapma, test çöz! müzik dinleme test çöz, oyun oynama test çöz!..” demekten başka birşey bilmiyoruz. Çocuğu ve dünyasını tanımıyoruz.

 

Coğrafya dersinin vazgeçilmez aracı kabartma bir kürenin bu parkta yer alması doğru bir karar olur. 1.50 çapında, dağları kabartmalı, ovaları ve akarsuları, denizleri belirtilmiş, boyanmış bu küre çocuklar kadar büyüklere de yararlı olacaktır. Bir yanardağ modeline, jeolojik dönemlere ait modellere, dinazorlara da gerek vardır.

 

Hatta ilk insanlara ait birkaç modelde eğitim açısından yararlı olur. Bunlar, çocuğun dünyasında daha verimli, daha objektif etkiler, yankılar yapar. İlavesini öneriyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar