MEHMET ALİ OKLAY ile söyleşi

MEHMET ALİ OKLAY ile söyleşi

MEHMET ALİ OKLAY ile söyleşi


K. Yalçınkaya : Sayın Mehmet Ali Oklay, söyleşi davetimi kabul ettiğiniz için size teşekkür ederim. Söyleşiye özgeçmişinizi anlatarak başlamanız daha doğru olur diye düşünüyorum.
M.A. OKLAY : Hay hay, kısaca özetleyeyim: 1962 yılında Söke"de doğdum. İlk ve Ortaokulu Söke"de okudum. Liseyi İzmir Atatürk Lisesi"nde ve sonra 2 yıl İzmir İşletme Fakültesinde okuduktan sonra, Ankara Veteriner Fakültesi"ne geçiş yaptım. 1985 yılında mezun oldum. 2001-2002 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi"nde Hayvan Besleme İhtisası yaptım. Okulu bitirdikten sonra Serbest Veteriner olarak çalışmaya başladım. 2012 yılında emekli oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
K. Yalçınkaya : Siyasi geçmişinizi de anlatır mısınız?
M.A. OKLAY : 1986 yılında Anavatan Partisi"nde politikaya atıldım. 1994 yılında bu partiden istifa edip, MHP saflarına katıldım. Yaklaşık 19 yıldır MHP"de görev yapıyorum. 2009 yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi Üyeliğine seçildim. Halen bu görevi sürdürüyorum.
K. Yalçınkaya : İl Genel Meclisi"nde çalışmalar nasıl gidiyor? Sanırım İl Genel Meclisi"nde CHP ile Koolisyon kurdunuz. Onun için ilk önce genel bir değerlendirme yapın, daha sonra detayları konuşuruz.
M.A. OKLAY : Seçimden sonra Aydın"a gittiğimizde gördük ki, hiçbir siyasi partinin tek başına grup kurması mümkün değil. AKP 20, CHP 20 ve MHP"nin 14, DP"nin de 1 üyesi vardı. Partimizin ileri gelenleri yaptıkları istişareden sonra CHP-MHP koalisyonu oluşturuldu ve bu birliktelik halen devam ediyor.
K. Yalçınkaya : CHP ile yapılan koalisyondan memnun musunuz? Uyumlu bir çalışma sergileniyor mu?
M.A. OKLAY : Koalisyonun uyum içinde çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten verdiğimiz hizmet bunu doğrular nitelikte. Mesela bir örnek vereyim. Yıllarca çözüme ulaşmayan, “Söke Ovası Enerji Nakil Hatları” iddialı bir çalışma sonrası kısmen de olsa çözüldü sayılır. Çalışmalar halen devam ediyor. İlk etapta 55 km"lik hat tamamlanmak üzere. Halen ek yeni proje çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki yıllarda da çalışmalar devam edecek ve amacımız, Söke Ovası"nda elektriksiz yer kalmayacak.
K. Yalçınkaya : Üzerinde çalıştığınız başka önemli projeler var mı?
M.A. OKLAY : Öyle sanıyorum ki Türkiye"de OSB"ye yardım eden ilk Özel İdare Aydın"dadır. Son iki yıl içinde Söke OSB"ye 1 milyon lira nakit yardım yaptık. Yaptığımız yardım OSB"ye bir ivme kazandırdı. Yapılan hizmetler bu kadarla sınırlı değil. Örneğin Söke Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Özel İdare"nin katkılarıyla hayata geçti. Sırası gelmişken, bir gerçeği de anlatmadan edemeyeceğim. AKP, Özel İdare"nin yaptığı hizmetleri kendileri yapmış gibi halkımıza anlatıyor. Diş Hastanesi ve Halı Saha CHP-MHP Koalisyonunun ilçemize getirdiği bir hizmettir. Ayrıca Söke Şehir Stadı"nın zeminin de bizim Özel İdare kaynaklarından ayırdığımız parayı, Gençlik Spor İl Müdürüne aktararak gerçekleştirdik. Ay aydın, yol belli. Bu yatırımların kaynakları Özel İdare"den bizlerin sayesinde yatırım alanlarına aktarılmıştır. Bununla ilgili başka örnekler de verebilirm. Mesela Söke Devlet Hastanesine 3-4 ay içerisinde Acil Servis ve Yoğun Bakım Üniteleri için harcanmıştır. Bilindiği gibi bu olay yerel basında haber olmuştur. Bir örnek daha vermek istiyorum; Milli Eğitim Bütçesi yapılırken ödenek faslına konan para İl Müdürlüğünce programlanır ve harcanırdı. Söke"şe düşen payla ancak 3-4 okul tadilatı yapılırdı. Geçen yıl uygulamayı değiştirdik. İlçelere düşen payları Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktararak 10 okul tadilatı gerçekleştirdik. Artan para ile de talep eden 10 okulun boya işlerini gerçekleştirdik. 2013 için de 10 okulun tadilatını programa aldık. Para harcama kaleminde duruyor.
K. Yalçınkaya : Sayın Mehmet Ali Oklay İl Genel Meclisi"nin hizmet alanı genellikle kent merkezleri midir? Kırsal kesime ne gibi hizmetler götürüyorsunuz?
M.A. OKLAY : Haklısınız. Deminden beri verdiğim hizmet örnekleri hep kent merkezlerindendi. Sanırım sizde farklı bir anlayış belirdi. Oysa İl Genel Meclisi Özel İdare aracılığıyla kırsal kesime yardımları aralıksız sürdürüyor. Köyler için birçok hizmet örneği verebilirim. Köylere direkt yardımların yanında, proje karşılığında yardımlar sürmektedir. Örneğin bu yıl Aslan Yaylası Göleti Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü"nce ihaleye çıkarılacak. Yne Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünce iki köyümüzün içme suyu boruları değişecek. Su boruları değişecek köylerden birisi de Karacahayıt.
Yine kentlerde hizmet verdiğimiz yerler şöyle programlandı. Örneğin Sıdıka İlköğretim Okulu"na 24 derslik bir okul inşa edilecek. Bu yıl temeli atılacak. Kaynağı Milli Eğitim Müdürlüğü bütçesinde bekliyor.
Sizlere bir de yol ve ulaşımda yaptığımız yardımlardan söz edeyim. “Serçin-Kışla yolu, Çavdar-Mersinbelen arası yolu” tamamlandı. Bu yıl Avcılar-Demirçay yolu, Burunköy-Çerkez Mahallesi yolu, Akçakaya-Kışla yolu yapım programına alındı. Geçen sene Demirçal Köy Konağı İnşaatını tamamladık. Bu yıl hedefimiz Güneyyaka ve Tuzburgazı Köylerinin Köy Konaklarının inşaatıdır.
K. Yalçınkaya : Bu saydıklarınızın dışında bölgemize verilecek başka hizmetler var mı? Bildiğiniz gibi Aydın 2014"te Büyükşehir statüsüne geçiyor. O zaman Özel İdare"nin fonksiyonu ne olacak?
M.A. OKLAY : Türkiye"de 30 Büyükşehirde Özel İdareler kapanacak. 51 ilde ise devam edecek. Aydın kapanan illerden biri olacak. Bu hizmetleri sadece Büyükşehir verecek.
K. Yalçınkaya : Büyükşehir dediniz aklıma bir soru daha geldi. Başarılı bir politikacı olarak Büyükşehir yönetimine katılmayı düşünüyor musunuz?
M.A. OKLAY : Partim beni layık görürse, Belediye Başkanlığına adayım. Bugüne kadar edindiğim tecrübeleri oluşan hedeflerimi yerel yönetimde devam etmek istiyorum. Yeni statüye göre seçilen belediye başkanı doğal olarak Meclis Üyesidir. Bu durumda, hem Söke Belediye Başkanı olarak, hem de Büyükşehir sorumluluğuna katılarak ilçeme hizmet vermek istiyorum.
K. Yalçınkaya : Söke"de Oklay Ailesi demek politika demektir. Aile büyükleriniz 1946 yılından beri ilçemizin önde gelen politikacılarıydı. Son kuşakta bu görevi siz üstlendiniz. Söke Belediye Başkanı seçilirseniz ilçemize ne gibi hizmetler vermeyi düşünüyorsunuz.
M.A. OKLAY : Seçim sathı mahaline girdiğimizden beri basına ve milletimize detaylı bilgiler veriyorum. Ancak hemen belirteyim, yerel seçimlerde bugüne kadar Söke"nin görmediği bir ekiple parti olarak çalışmalarımızı yürüteceğiz. Söke"ye hizmet etmek benim yıllar içinde biriktirdiğim özlemlerim arasında yer alıyor. Oluşturulacak ekiple tasarılarımızı inşallah hayata geçiririz. Önümüzdeki günlerde Sökeli hemşehrilerime bilgi aktarmaya devam edeceğim.
K. Yalçınkaya : Sayın Mehmet Ali Oklay, verdiğiniz kıymetli bilgilerle bizleri aydınlattınız. Teşekkürlerimi sunarım.
M.A. OKLAY : Ben de size ve gazetenize teşekkürlerimi sunar, başarılar dilerim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.