OSMAN ÜNSAL ile söyleşi

OSMAN ÜNSAL ile söyleşi

OSMAN ÜNSAL ile söyleşi


K. Yalçınkaya : Sayın Osman Ünsal, göreve geldiğinizden günümüze kadar CHP İlçe Başkanı olarak çok başarılı bir grafik çizdiniz. Bu, yalnız benim görüşüm değil. İlçede genel kanı böyle. Yönetim olarak da çok başarılısınız. Yerel seçimlere doğru giderken çalışmalarınız nasıl gidiyor?
O. ÜNSAL : Bir süredir Belde ve Köyleri ziyaret ediyoruz. Orada Büyükşehir yasasını vatandaşlarımıza anlatıp, onları bilgilendiriyoruz. Çok hoşnut oluyorlar. Genel Seçim varmış gibi bizi dinliyorlar. Özbaşı Köyü"ne gönderilen bir kaset köylülerin çok dikkatini çekmiş. Şu sırada köylerde yalnız bunları konuşuyorlar. Öte yandan çiftçilerimizin büyük sorunları var. Gübre, mazot fiyatlarının artışı üreticileri sıkıntıya sokuyor. Bunlar şu sırada şikayet konusu. Pamuk primlerinin gecikmesi de başlı başına büyük sorun oldu. Primler muhakkak zamanında ödenmeli. Geciktiği için çiftçi ne yaparım, diye düşünmeye başladı. Yani üretici perişan durumda.
K. Yalçınkaya : Sayın Ünsal, köy gezileriniz bir bakıma yerel seçim çalışması olabilir mi? Biliyorsunuz seçimlere 1 yıldan az bir süre kaldı. Ve CHP örgütü, kırsal kesimle sürekli temas halinde.
O. ÜNSAL : Cumhuriyet Halk Partisi Örgütü seçime her zaman hazırdır. Seçim programımız da hazırdır.
K. Yalçınkaya : Son günlerde partililerinizden bazıları Belediye Başkan Adaylıklarını açıkladılar. Bu konuda görüşleriniz nelerdir?
O. ÜNSAL :  Bizim üst yönetimlerce hazırlanmış bir adayımız yok. CHP"ye kayıtlı olan herkes, herhangi bir yere aday adayı olmaya hak kazanır. Ancak şu anda aday belirleme süreci başlamamıştır. Başladığında Genel Merkezin yetkisinde olan aday belirleme takvimi çalışmaya başlar. Adaylar ön seçimle mi, yoksa merkez yoklamasıyla mı olur bilemem. Bir de şu gerçeği belirtemeden geçemeyeceğim. CHP Söke"de en güçlü parti olduğu için üyelerimiz partileri adına aday oluyorlar.
K. Yalçınkaya : Adayların bir bir ortaya çıkması size göre sürpriz mi?
O. ÜNSAL :  Tabi şu günlerde beklemediğimiz bir olay. Bazı arkadaşlarımıza uyarılarda bulunuyoruz. Tabi uyarılarımızı münasip bir lisanla yapıyoruz. Ancak partili üyelerimiz çok iyi niyetli.
K. Yalçınkaya : Sayın Başkan bazı toplantılarda vatandaşlar sizi Belediyeden sorumlu biri olarak görüyorlar. Ve sorulan sorular hep belediye ile ilgili. Halkın bu alışkanlığına ne dersiniz?
O. ÜNSAL :  Alışkanlıkları terk etmek kolay değil. Vatandaş her hangi bir sorun için ilk önce belediyeye, sonra bize geliyor. Biz bu tür hizmetleri kamu yönetmeliğindeki esaslara göre çözümlenmesine gayret ediyoruz. Ben CHP İlçe Başkanı olarak Belediyeyi başarılı buluyorum. Uzun yıllar siyasetin içinde biri olarak, gözlemlediğim kadar son 9 yıl içinde Belediye ilçemize çok büyük hizmetler vermiştir. Ben 1999 yılında CHP"de siyasete başladım. Aralıklarla iki kez milletvekili seçimlerinde aday oldum. 3 kez atama ve 3 kez de genel kurul olmak üzere 12 yıldır CHP"ye hizmet veriyorum. CHP 2001 yılında hazırladığı seçim programında verdiği sözleri yerine getirmiştir. Seçim beyannamesinde var olan kapalı pazar yeri, Bedesten, yeni Belediye Binası, Hayal Parkı, yeni Düğün Salonu, Aydın Caddesinin yeniden düzenlemesi, Cumhuriyet Meydanı ve daha bir çok eserler Sökeliler"e verilmiştir.
Bunun dışında bizim en büyük çalışmamız katı atık projesidir. Kentte toplanan atıklar ayrıştırılıp, enerji üretiminden tutun da, gübre üretimine kadar üretilecek. Bu proje Ankara"nın da büyük ilgisini çekti. Kaynak istedik. Ne kadar isterseniz verelim dediler. Bu proje hayata geçtiğinde, Söke katı atıklarını Kuşadası"na göndermediği gibi, Güzelçamlı ve Davutlar"ın katı atıkları Söke"ye gelecek.
K. Yalçınkaya : Sayın Osman Ünsal, ilçemizde halkın CHP"ye bakış açısı nasıl?
O. ÜNSAL :  Özellikle son günlerde CHP"ye büyük katılımlar oldu. Üye sayımız ikiye katlandı. Bazı şahıslar Türkiye"deki gelişmeleri beğenmediği için CHP"ye geliyor. Onun için bir ilçe başkanı olarak halkımızı CHP"ye üye olmaya davet ediyorum. Çünkü Sayın Baykal"ın da ifade ettiği gibi “Türkiye"yi savunmak, Cumhuriyet Halk Partisi"ni savunmaktır. Bu herkesin bildiği bir gerçek.
K. Yalçınkaya : Bir hafta öncesine kadar kadın Avukatların türbanla duruşmalara katılmaları yasaktı. Danıştay bu kararı iptal edince duruşmaya girmeleri serbest bırakıldı. Bu değişikliğe ne dersiniz?
O. ÜNSAL :  Danıştay türbanla meclise girmeyi de serbest bıraktı. Halkımız bu değişikliği nasıl karşılar bilemem. Ama bir hukukçu olarak uygulamayı doğru bulmuyorum.
K. Yalçınkaya : Sayın Ünsal, Büyükşehir konusunu bir hukukçu olarak nasıl buluyorsunuz?
O. ÜNSAL :  Büyük kayıplar var. Bir kere köy tüzel kişiliği ortadan kaldırılıyor. Çünkü köyler mahalle oluyor. Bu köylerin nüfusu 500"den az olursa, en yakın bir mahalle ile birleştiriliyor. AKP İktidarı, nüfusu 2000"den az olan Belde Belediyeleri de zaten kapatacaktı. Daha sonra Büyükşehir yasası çıkarıldı. Bu yasa ile nüfus oranlarına bakılmaksızın tamamen kapatılmasına karar verildi. Ancak bütünşehir yasası, köylere yükümlülükler getiriyor. Bunların içinde imar yasasındaki sorumluluklar, ayrıca şehir olmanın nimetlerinden kırsal kesim insanları fazla yararlanamıyor. Yine bu yasa ile İl Koordinasyon Kurulu dilye bir kurul oluşturuluyor. Bunun başına Vali veya Valinin görevlendirdiği Vali Yardımcıları getirilecek. Gördüğünüz gibi kurulun başına seçilmiş değil, atanmış kimsenin getirilmesi demokrasi adına doğru olmayacak. Köyde oturan şehirlilerimiz, şehrin nimetlerinden istifade etmemelerine rağmen külfete katlanmak zorunda kalacaktır. Üstelik belde belediyelerin kapatılması yanlış. Bizim iktidarımızda kapatılan belediyeler, yeniden açılacak. Muhtarlık sistemi yeniden getirilecek. Muhtarların maaşları, Sosyal Güvenlik Sisteminin imkanlarından yararlanarak, yeniden düzenlenecek. Çünkü bizim anlayışımıza göre, demokrasinin temelini muhtarlıklar oluşturur. Muhtarlar hiç kimseye danışmadan aday olurlar ve halktan oy alarak seçilirler.
K. Yalçınkaya : Sayın Ünsal, verdiğiniz kıymetli bilgilerle bizleri aydınlattınız. Teşekkürlerimi sunarım.
O. ÜNSAL :  Ben de size ve gazete çalışanlarına şükranlarımı sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.