MEMLEKET-İ UMUMİYE (2)


 (Dün’den devam)
     Cumhuriyeti’mizin 92. Yılını kutladığımız şu günlerde, seçime saatler kala her parti vaatlerini açıklarken enteresan vaatlere tanık oluyoruz. AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun  vaatleri dudak uçuklatacak kadar ilginç. * “Evlenmek isteyenlere eş bulacağız.”  Vaadi mesela; doksan iki yıllık Cumhuriyetimizin hiçbir seçim döneminde duyulmamış vaatlerdendi.  *“Kadın girişimcilere, hazine desteği, Gübreden ve yemden KDV’nin kaldırılması, tarımda kullanılan elektrik ücretlerinde indirim,  ilk kez ev sahibi olacakların ilk ödenmesi gereken peşinatın yüzde yirmi beşinin, yüzde on beşinin devletçe ödenmesi (!)(Nasıl hesaplanacaksa?),  ihtiyaç sahibi aileye sosyal destek uzmanı, ücretsiz internet, yeni doğan çocuk başına para yardımı, asgari ücretin bin üç yüz liraya çıkarılması, emeklilerimize  bin iki yüz lira ek ödeme  (üç ay önce,bir önceki seçimde buna kaynak yoktu.), taşeron işçilere kadro, öğrencilere pasaport harcı muafiyeti, iş kuran gençlerimize üç yıl gelir vergisi muafiyeti, seçilme yaşının  yirmi beş’ten on sekize düşürülmesi… Bunlardan başka; terörü bitireceğiz, adaleti getireceğiz, anayasayı değiştireceğiz, vaatlerini  on üç yıldır  aklına getirmeyen iktidar partisinin,   “ Bunları 13 yıldır niye yapmadın?” sorusuna ne yanıt vereceği merak konusudur sanırım.    
      CHP’nin vaatlerini açıklayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, emekliye bayram ikramiyesi, aile sigortası, taşeron işçiliğe son verilmesi, kredi kartı faizlerinde indirim yapılması, siyasi ahlak yasasının çıkarılması, mazotun ucuzlatılarak çiftçiye bir buçuk liradan satılması, vergisiz asgari ücretin bin beş yüz liraya çıkarılması.
         Emekliye yılda iki ikramiye belki biraz nefes aldıracaktır ama onların yaşam kalitesini yükseltmek için de acil çözümler üretilmelidir.      
         MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de o çok şiddetli ama sert olmayan konuşmalarıyla; yılda yedi yüz bin istihdam sağlanması, kişi başına milli gelirin yükseltilmesi, asgari ücretin bin dört yüz liraya çıkarılması, yoksullara ulaşım yardımı, kira yardımı yapılması, yüksek öğrenim kuponu, harcama kartı, emekliye ikramiye, engelli aylıklarının arttırılması.vaatlerini açıkladı.
          BTP Genel başkanı Haydar Baş, tüm bu vaatleri geride bırakarak, asgari ücreti beş bin lira olarak açıklamış, büyük ihtimalle asgari ücretle çalışanlara dudak ısırtmıştır. Bunun yanında tüm ev hanımlarına bin beş yüz lira vatandaşlık maaşı bağlanacağını açıklayarak, bugüne  kadar yapılmış  tüm vaatlerin asıl bombasını patlatmıştır.
          Sözün sonu: tüm bu vaatlerden de anlaşıldığı gibi, yoksulluk hala ülkemizin en önemli sorunu. Seçmene göre vaat, aynı zamanda nabza göre de şerbet. Tüm bu vaat edilenler zaten vatandaşları açlığa, yoksulluğa mahkum etmiş, onların bugüne kadar gasp edilmiş haklarıdır.  Çözüm bekleyen dağ gibi sorunlar yıllardır uyutularak bir yangın durumuna getirildi. Ülkedeki sistemin düzeltilmesi ve bu göreceli iyileştirme vaatlerine gerek duyulmayacak şekilde,  nimet-külfet dengesinin kurulması, zenginlik kaynaklarımızın halkın ve ülkenin yararına kullanılır duruma getirilmesi ve içi ve dış sömürü çarkının yok edilmesiyle mümkün olacaktır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar