YEREL SEÇİMLERE DOĞRU

 

31 Temmuz CHP için kritik gündü. Ancak CHP Genel Merkezinden yapılan bir açıklama ile aday adaylarının son başvurma tarihi 2 Eylül’a ertelendi.

Bu bilgiyi 5 kişiden oluşan geçici heyet başkanı Murat Alagöz’den aldım. Alagöz, eski bir politikacı, ne zaman ararsanız görevinin başında.

Alagöz, 15 Ağustos’te yapılacak kongreden de söz etti. “Partiyi kongreye kadar yöneteceğim. Delege kimi isterse ona görev verecek” dedi.

“Peki siz başkan adayı olmayı düşünmüyor musunuz?” dediğimde, işlerinin yoğunluğundan söz etti. Partiyi kongreye götürme görevini yerine getirdikten sonra işinin başına döneceğini söyledi.

Belediye Başkan adaylığı konusunda biraz lafladık. “CHP’nin şimdilik Başkan Adayı olmadığına bakmayın. CHP’de iyi adaylar var” dedi. Ve ismini yazmamam koşuluyla bir aday adı verdi. Ve, “Bu isim ilçemizde belediye başkanlığı seçimini muhakkak kazanır” dedi.

“Peki siz neden başkan adayı olmuyorsunuz?” dediğimde, yine işlerinin yoğunluğunu engel gösterdi. Ama eski bir belediye başkanı olarak Murat Alagöz’e teklif götürülürse başkan adayı olabileceğinin sinyallerini verdi.

CHP Genel Merkezi’nin ilk kararına göre, herhangi bir yere aday olacak partililerinin son başvurma tarihi bugün sona eriyordu. Ancak süreyi 2 Eylül’e erteledikleri için özellikle belediye başkan aday adayı olacak kişilerin kimler olduğunu öğrenemedik. Genel Merkez, sonucu en geç 2 Eylül günü açıklayacak.

CHP Kongresine de 15 gün kaldı. Partinin üst kademesinden en azından 40 civarında politikacı aday adayı olmak için görevlerinden istifa etmesi, örgütü sıkıntıya sokabilir.

Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, geleceği ile ilgili kararı yine kendisi verecek.

AK PARTİ

İlçe Başkanı olmayan AK Parti, şimdilik bu açığı, başkan yardımcısı Hüseyin Koşar ile doldurmayı başardı.

Fazla lafa gerek yok. Hüseyin Koşar bu işi en iyi şekilde yapar. Artık Hasan Turhan’dan umut kesilmiş, teşkilatın başına geçmeyeceği anlaşılmıştır. Onun için görev hemen Hüseyin Koşar’a verilmelidir. Çünkü gün seçim ortamıdır. Daha fazla savsaklanmaya hiç gerek yok. Siyasi teşkilatlar güçlü olmadan, Söke siyaseti güçlü olmaz. Artı, üç-beş politikacının tasarrufu ile de AK Parti, üyelerine yüklenen görevi layıkiyle yerine getiremez.

Bu açıdan Söke’deki siyasi teşkilatlar güçlü olmalı ki, hakları zail olmasın, haksızlığa uğramasın. Aydın, Nazilli, kısacası ilin doğusu Söke’nin güçlü olmasını istemez. Söke güçlü olursa parsayı toplamada sıkıntı çekerler. Bu yalnız günümüz sorunu değil, çok partili demokrasiye geçtiğimiz günden beri aynı sorunla cebelleşiyoruz. Söke genellikle Milletvekili Genel Seçimlerine iyi hazırlanamıyor. AK Parti 10 yıllık politik süreçte hep başarısız oldu. Önümüzdeki yerel seçimde ne yapar, bilemem.

Milletvekili Mehmet Erdem, “Teşkilatta Belediye Başkan Adayından çok ne var?” diyor. Ama bir tek isim bile veremiyor. Partinin Söke Belediye Başkan Adayı kim? Kenan Özcan mı, Ali Güzelyağdöken mi yoksa Mehmet Uyguntüzel mi? Sizce hangisi?

Kenan Özcan ve Ali Güzelyağdöken sırasını savdığına göre, sanki Mehmet Uyguntüzel’e sıra geldi gibi görünüyor.

Mehmet Uyguntüzel’in adaylığı uzak bir ihtimal değil. Son aylarda Süleyman Toyran’ın adı hiç duyulmuyor. Başka Belediye Başkan aday adayından da hiç söz edilmiyor. AK Parti adaylarını genel merkez belirlediği için, siyasiler işi garantiye başlamadan ortaya çıkmıyorlar.

MHP’DE SULAR DURGUN

MHP İlçe Teşkilatı, sanki seçim çalışmalarına aylar önceden başlayıp, bitirmiş gibi... Teşkilatta iki adayın isminden söz ediliyor. Bunlar Mehmet Ali okla ile Yusuf Keremit...

Teşkilat hangi adayı destekler?

Zor gibi görünen bir soru ama, esasında yanıtlaması çok kolay bir soru... Gördüğüm kadarıyla teşkilat, belediye başkan adayı olarak İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ali Oklay’ı destekliyor. İl Başkanı Fevzi Köse, Mehmet Ali Oklay’ın bacanağı. Akrabalık ilişkileri sorun çözer mi? Vallahi orasını bilemem. Ama yine de her şeyi zaman gösterecek.

3 siyasi parti ile ilgili tahminlerde bulundum. Bu duruma göre, 3 siyasi partinin seçimdeki adayı kim olabilir?

AK Parti

Söke Belediye Başkan Adayı: Mehmet Uyguntüzel

Büyük Şehir: Milletvekili Mehmet Erdem

CHP:

İbrahim Muslu, sürpriz isim Necdet Özekmekçi

Büyükşehir: Özlem Çerçioğlu

MHP:

Mehmet Ali Oklay (Söke Belediye Başkan Adayı

Büyükşehir: Ali Uzunırmak

Önceki ve Sonraki Yazılar