Selçuklulardan beri devam eden gelenek

Selçuklulardan beri devam eden gelenek

Selçuklulardan beri devam eden gelenek

İslam Dini’nde mübarek gün ve geceler arasında yer alan Ramazan ayının müjdecisi Beraat Kandili için Aydın’da tonlarca kandil şekeri hazırlandı. 2. Selim döneminden bu yana devam eden gelenek kapsamında Aydınlılar kandili kandil şekeri hediyeleri ile kutladı.
Merkezi Aydın’da bulunan ve Türkiye genelinde 63 şubesi bulunan Tuğba Kuruyemiş 2. Selimden bu yana devam eden geleneği sürdürmek için tonlarca kandil şekeri hazırlandı. Özellikle Aydın’da gelenek haline gelen kandil şekerinin mübarek gün ve gecelerde en önemli hediyeleşme aracı olduğu belirtildi.
Tuğba Kuruyemiş personellerinden Gökhan Özkan, kandil şekeri geleneğinin tarihçesinin Osmanlı’ya dayandığını belirterek bu geleneğin devam etmesi için her kandil öncesi tonlarca kandil şekeri hazırlandığını belirtti. İslam Dini’nde kutsal kabul edilen gecelerden biri olduğunu ve Şaban Ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan Beraat Gecesi’nde insanlar arasındaki en önemli hediyelerden biri kandil şekeri olduğunu belirten Tuğba Kuruyemiş personelinden Gökhan Özkan, “Yaklaşık 30 yıldır bu geleneğin sürdürülmesi için bizler de gayret gösteriyoruz. Firma olarak her kandil öncesi tonlarca bu şekerden hazırlayıp taze taze şubelerimize iletiyoruz. Bu şekerin aslında tarihçesi de baya eski. Türklerin Selçuklular döneminden buyana mübarek gün ve geceleri kutladıkları bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nde kandil kutlamalarının ilk olarak ne zaman başladığı bilinmemekle birlikte II. Selim döneminde (1566-1574), camilerin aydınlatılıp minarelerde kandillerin yakıldığı bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nde dini günlerin ve mübarek gecelerin ihyasına önem verilmiştir. Ramazan ve Kurban bayramlarının yanı sıra Mevlid, Miraç, Berat, Regaib kandilleri ile Kadir Gecesi’nde gecenin önemine binaen kutlama etkinlikleri devam etmektedir. O zamandan bu güne kadar devam eden geleneklerden biri de kandil şekerleridir. Ve biz Tuğba Kuruyemiş olarak bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
Her kandil, çocuklarına ve komşularına kandil şekeri alıp hediye ettiğini belirten Aydınlı vatandaşlardan Sacide Mutlu, “Benim gibi binlerce kişi kandil dolayısıyla kandil şekeri alıp dağıtıyor. Bu tatlı geleneğin çocuklarımız tarafından da devam etmesini istiyoruz diliyorum” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.